PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović: Crna Gora je izabrala evropski put, s kojeg nema skretanja ni povratka

Istaknuo je da Crna Gora ove godine slavi Dan državnosti u znaku velikog jubileja, 80. godišnjice "Trinaestojulskog ustanka“

A. K.

Milo Đukanović

Foto: Arhiv


Crna Gora je pouzdan susjed, uvažena članica NATO i lider u pregovaračkom procesu za članstvo u EU, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na prijemu koji je organizirao uz obilježavanje Dana državnosti Crne Gore.

Crna Gora 13. juli slavi kao Dan državnosti jer je na taj dan 1878. na Berlinskom kongresu priznata kao nezavisna država, a 1941. godine na isti dan je u Crnoj Gori počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsjednik poručio je da su danas su pred njegovom zemljom novi izazovi, ali da nema bojazni za njenu evropsku budućnost.

- Crna Gora je davno prošla raskršće na kojem je izabrala svoj europski put, s kojeg nema skretanja ni povratka. Bez obzira što postoje, i u Crnoj Gori i izvan Crne Gore, oni koji bi to željeli - rekao je Đukanović.

On je istaknuo da Crna Gora ove godine slavi Dan državnosti u znaku velikog jubileja, 80. godišnjice "Trinaestojulskog ustanka“ - prvog masovnog ustanka u porobljenoj Evropi, događaju, kako je rekao, „koji je potvrdio da veličinu jednog naroda ne određuje njegova brojnost, niti površina teritorija na kojoj živi“.

Također obilježava se i 143 godine od kada je Crna Gora službeno priznata i potvrđena kao nezavisna država čime je i „formalno postala dio civilizacijskog kruga europskih naroda i država, u kojem svoje mjesto želimo zauzeti i u ovom vremenu“, kazao je crnogorski predsjednik dodavši da je 13. jula datum koji je kroz historiju "postao sinonim državnog bića i vječnosti Crne Gore“.

Više o temi Milo Đukanović

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Neka pravda bude osveta
NA VRH

Podijeli članak na