SRBIJA

Reis Nasufović: Bajram je izraz čistih osjećaja, radosti i sreće

On je zamolio sve imame i vjernike da se tokom službi pridržavaju epidemioloških mjera, te pozvao da namazi budu organizovani u dvorištima džamija

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović. Anadolija

Anadolija

19.7.2021

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović je u poruci povodom Kurban-bajrama poručio da je Bajram izraz čistih osjećaja, radosti i sreće, koje je nemoguće osetiti osim u društvu, zbog čega zabrinjava koliko će biti potrebno vremena da se nakon pandemije koronavirusa ponovo vrati želja bez straha od međusobnih susreta, javlja Anadolija.

Epidemiološke mjere

Kako je rekao, vrijeme poslije pandemije će sigurno doći.

- Bajram je izraz tih čistih osjećaja, radosti i sreće, koje je nemoguće da čovjek osjeti ili izrazi osim u društvu. Sama čežnja za susretom i čežnja na putu ka ljubavi ne može biti drugačija osim put na kojem se čovjek stalno žrtvuje - rekao je Nasufović na konferenciji za medije u Bajrakli džamiji u Beogradu.

Zamolio je sve imame i vjernike da se tokom službi pridržavaju epidemioloških mjera, da se vodi računa da se ne dođe do daljeg širenja kronavirusa, te pozvao da namazi budu organizovani u dvorištima džamija, a dodao je i da je preporuka da se svi kolektivni obredi skrate na minimum.

Druga godina u kojoj nije moguće obaviti hadž

Nasufović je podsjetio da je ovo druga godina u kojoj nije moguće obaviti hadž za one stanovnike koji nisu iz Saudijske Arabije, ali da je dobro što je povećan broj u odnosu na prethodnu godinu na oko 60.000 muslimana iz Saudijske Arabije.

- Vjera i naš čisti moral koji nosimo u sebi govori nam o tome da odgovornost o kojoj intenzivno slušamo posljednjih godinu i po dana, odgovornost i jeste osobina zrelih ljudi, solidarnost plemenitih, a požrtvovanost dobrih, pa sam uvjeren da ćemo i mi kao vjernici biti dovoljno veliki da se ovim osobinama ukrasimo - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.