PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Entuzijazam za pristupanje EU opada

Krenuli smo da nalazimo sopstvene načine za podsticanje privrednog rasta, kaže Aleksandar Vučić

A. Ka.

Aleksandar Vučić

Foto: Agencije


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Bledskom strateškom forumu da je Srbija potpuno privržena svom evropskom putu, ali da entuzijazam za pristupanje EU slabi ne samo u Srbiji već na čitavom Zapadnom Balkanu.

Na panelu posvećenom budućnosti EU, Vučić je rekao da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, ali kada se dođe do Zapadnog Balkana kaže se da taj region kulturno pripada EU i da će jednog dana te zemlje postati članice.

Privredni rast

- Rekao bih sada nešto iskreno i nadam se da se nećete ljutiti. Entuzijazam za pristupanje, ne samo u Srbiji, više ne postoji kao što je nekada postojao. Krenuli smo da nalazimo sopstvene načine za podsticanje privrednog rasta - naveo je on.

Vučić je rekao da je Srbija ponosna što je među vodećim zemljama Evrope po pitanju privrednog rasta, zahvaljujući tome što su uspostavljeni sopstveni mehanizmi i instrumenti poput inicijative Otvoreni Balkan koja je dogovorena jer zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, iako se to nekima ne sviđa "jer nemaju kontrolu nad procesom".

Naveo je primjer Sjeverne Makedonije koja je promijenila ime da bi počela pristupne pregovore sa EU, ali se to još nije dogodilo.

- Sutra će se Albaniji reći da neće da odvajaju njihove pristupne pregovore od Sjeverne Makedonije, a kasnije će Srbija, kojoj se priznaje napredak u brojnim oblastima, biti suočena sa primjedbama nekih drugih. Ne tražim ničiju pomoć, već samo iznosim istinu. Mi to vidimo - dodao je Vučić rekavši da zato zemlje regiona moraju da budu bliže, da čuvaju mir i stabilnost.

Unutrašnji problemi

Vučić kaže kako vjeruje da je poslije Bregzita EU potrebno da se širi, ali umjesto toga ona se začaurila oko svojih unutrašnjih problema i ne vidi širu sliku.

- Srbija je potpuno opredeljena za evropski put, ali moramo da živimo, da poboljšamo uslove života građanima i brinemo se o sebi zajedno sa susjedima - naveo je.

Više o temi Aleksandar Vučić

PORUKA IZ SLOVENIJE
Vučić: Angela Merkel uskoro dolazi u Srbiju
NA VRH

Podijeli članak na