VELIKO INTERESOVANJE

Stiže nova vakcina protiv koronavirusa, za imunitet dovoljna samo jedna doza

Poznati imunolog Zlatko Trobonjača za hrvatske medije objasnio je razliku između postojećih vektorskih vakcina i vakcine koja bi uskoro trebalo da stigne u Hrvatsku

A. Ka.

Stiže nova vakcina

Foto: Ilustracija


Vijest o novoj proteinskoj vakcini francuske kompanije "Sanofi", koje bi uskoro trebalo da stigne u Hrvatsku, izazvalo je interesovanje ljudi oko toga koliko je djelotvorno i po čemu se razlikuje od dostupnih vakcina.

Poznati imunolog Zlatko Trobonjača za hrvatske medije objasnio je razliku između postojećih vektorskih vakcina i vakcine koja bi uskoro trebalo da stigne u Hrvatsku.

- Nema nikakvog genetskog materijala, nije to tzv. vakcina RNK ni DNK, nego čist protein koji ulazi u naše tijelo, te odmah djeluje na imuni sistem. Ono što je isto tako važno jeste da su ova vakcina, proteinska, relativno sličnija onim tradicionalnim vakcinama na koja smo mi navikli, dakle vakcina protiv, recimo tetanusa i slično - kazao je.

Trobonjača pretpostavlja da će se davati jedna doza i smatra da bi i ta jedna mogla da proizvede dovoljnu količinu antitijela za zaštitu.

- Ako kompanija „Sanofi“ predvidi mogućnost da se proizvedu antitijela, koja neće pokrivati izvorni oblik virusa, nego i neke druge sojeve, onda bi to moglo da ima veći značaj u suzbijanju postojećih sojeva - dodaje on.

Međutim, ovu mogućnost bi još uvijek trebalo proučavati. Virus stalno mutira, pa je pitanje koliko bi kompanijama uopšte bilo isplativo da proizvode i plasiraju vakcine protiv svakog soja koji se pojavi.

NA VRH

Podijeli članak na