GENERALNA SKUPŠTINA

Brnabić u Njujorku poručila: Za Srbiju je važna aktivnost UN-a na Kosovu, Priština ne primjenjuje sporazum iz Brisela

Iracionalna demonstracija sile rasplamsala je veliku krizu, to je poremetilo snabdijevanje hranom i lijekovima srpske zajednice na sjeveru Kosova, kazala je Brnabić

N. Aj. / Srna

Brnabić: Govorila i o brojnim drugim temama

Foto: Printscreen


Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je u govoru na Generalnoj skupštini UN-a da je spirala nasilja nad Srbima na Kosovu kulminirala ove sedmice i da Priština ne primjenjuje sporazum iz Brisela.

- Pozivam još jednom međunarodnu zajednicu i EU da insistira na to da institucije u Prištini počnu da primjenjuju sporazume - rekla je Brnabić.

Specijalne jedinice

Istaknula je da je, od svih izazova sa kojima se Srbija suočava, najveći održavanje mira i stabilnosti na Kosovu, te ukazala na konstantan rast napada koji pogađaju srpsko stanovništvo, kojih je po početka godine bilo 100.

Istaknula je da je pod izgovorom primjene novih pravila za registarske tablice Priština poslala teško naoružane specijalne jedinice na sjever što je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma.

Dodala je da je ova iracionalna demonstracija sile rasplamsala veliku krizu, da je to poremetilo snabdijevanje hranom i lijekovima srpske zajednice na sjeveru Kosova.

Pronalaženje rješenja

Premijerka Srbije navela je da su Srbi, koji su se mirno okupili u znak protesta protiv te mjere, naišli na suzavac i policijsku brutalnost, čime je ozbiljno ugrožena lokalna i regionalna stabilnost.

- Uprkos svim izazovima i svakodnevnim provokacijama Srbija ostaje snažno posvećena pronalaženju rješenja zasnovanog na kompromisu, koje će obezbijediti trajni mir i stabilnost - rekla je Brnabić i dodala da je za Srbiju važna aktivnost UN-a na Kosovu.

Ona je govorila i o klimatskim promjenama, posvećenosti Srbije zelenoj agendi, kao i o saradnji u regionu, te Berlinskom procesu i Otvorenom Balkanu, a u dijelu koji se odnosio na borbu protiv koronavirusa je naglasila da je Srbija donirala ili rasporedila više od milion doza vakcina.

Više o temi Ana Brnabić

PREMIJERKA SRBIJE
Brnabić: Amerika formira timove za zapadni Balkan
NA VRH

Podijeli članak na