TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan: Albaniji predajemo 522 stambene jedinice vrijednosti oko 42 miliona eura

Veoma sam ponosan što mogu sebe nazvati prijateljem predsjednika Erdoana, rekao je premijer Albanije Rama

Erdoan i Rama. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

17.1.2022

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i premijer Albanije Edi Rama prisustvovali su u utorak u albanskom gradu Lač ceremoniji predaje ključeva domova porodicama koje su u zemljotresu 2019. godine ostale bez krova nad glavom, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je na ceremoniji da turskog predsjednika smatra cijenjenim prijateljem koji, kako je kazao "radi ono što kaže i govori ono što radi."


Ovdje je materijalizacija svih lijepih riječi

- Ovo je izuzetno poseban dan i govorit ću kratko, jer danas svi žele da čuju velikog prijatelja Albanije i imam čast da to kažem, mog dragog prijatelja, predsjednika Erdoana. Veoma sam ponosan što mogu sebe nazvati prijateljem predsjednika Erdoana - rekao je Rama.

Rama je nadalje istakao da je Mustafa Kemal Ataturk usadio u duh moderne Turske da je "čovječanstvo jedno tijelo i da je svaki narod dio tog tijela".

- Ako je dio ovog tijela bolestan, trebali bismo se brinuti kao da smo mi bolesni. Predsjednik Erdoan je već duboko ovaj duh ukorijenio u dušu Turske, u pristupu Turske, u načinu na koji Turska gleda na svijet i svoje prijatelje. Ovdje je materijalizacija svih lijepih riječi. Ovdje možete vidjeti na šta predsjednik Erdoan misli kada kaže "Albanija mi je u srcu i ono što boli Albaniju, boli i mene" - rekao je Rama.


Na ceremoniji je govor održala i predsjednica Parlamenta Albanije Lindita Nikolla, koja je rekla:

- Predsjednik Erdogan je kratko i jednostavno odgovorio "ovo je zadatak koji može da uradi veliki brat".

Projekat izgradnje 522 objekta finansirala je Republika Turska i vrijedan je oko 42 miliona eura. U sklopu projekta turska državna građevinska kompanija TOKI izgradila je i poslovne jedinice te stotine parking mjesta.

- Radost Albanije je naša radost, problem je i naš problem. Vaš mir i blagostanje ne odvajamo od našeg. Kao stanovnici zemlje koja je ranije više puta doživjela istu bol i naša srca, kao i albanskog naroda, bila su slomljena zbog zemljotresa 21. septembra i 26. novembra 2019. godine - rekao je Erdoan.

Olakšati stanje

Podsjetio je kako su bili u stalnom kontaktu s Ramom i pomno pratili dešavanja na terenu.

- Kada je u pitanju međunarodna scena, učestvovali smo u inicijativama da i Organizacija islamske saradnje pruži pomoć Albaniji. To što je Turska bila prva zemlja koja je potrčala u pomoć nakon zemljotresa, dokaz je snažnog solidarisanja među nama - rekao je Erdoan.

Dodao je kako su pored pomoći na terenu, željeli olakšati stanje u kojem se našao albanski narod pa je donesena odluka o gradnji novih stambenih jedinica.

Potrebni sporazumi su potpisani u julu 2020. godine, a uprkos pandemiji koronavirusa, izgradnja je počela u decembru.


Podsjetio je kako je prije 13 mjeseci online putem prisustvovao ceremoniji postavljanja temelja ovih stambenih jedinica.

- Danas vam predajemo ove domove, koji se sastoje od ukupno 522 jedinice, vrijednosti od oko 42 miliona eura - rekao je Erdoan.

Istakao je kako je Turska održala svoju riječ Albaniji iako je i sama bila izložena potresima, poplavama i požarima.

Prema njegovim riječima, pokazatelj bratstva nije samo doći kad se pozove u pomoć, već biti tu kad god je to potrebno.

- Nadamo se da će ovo prijateljstvo između Türkiye i Albanije koje smo izgradili, biti vječno - rekao je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.