UBISTVO JELENE

Procurili novi detalji prvostepene presude Marjanoviću: Sakrio jaknu, oprao patike

Jasno je da je odnos između ubice i Jelene bio ličan i da smrt nije posljedica neplaniranog, slučajnog, iznenadnog susreta s neznancem

Zoran Marjanović. Politika.rs

Piše: A. K.

19.11.2022

U presudi Višeg suda u Beogradu, kojom je Zoran Marjanović osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Jelene, kao jedan od ključnih dokaza navode se njegove oprane patike, ali i crna jakna, koja nikada nije pronađena.

Sudija Jelena Škulić, koja je potpisala presudu na 698 strana, između ostalog navodi da se na slikama koje su mediji snimili u noći potrage za Jelenom vidi Zoran u blatnjavim patikama, koje su, kada ih je sutradan policija oduzela, bile čiste.

- Patike optuženog na dan Jeleninog ubistva posjeduju znatnu količinu blata i prašine, naročito u predjelu đona s bočnih strana i naročito u predjelu đona sa zadnjih strana, a što nije stanje ovih patika sutradan, kada ih je policija oduzela - navodi se u presudi.


Jake emocije

Sud zaključuje i da je Zoran, s obzirom na to da je policija patike od njega oduzela narednog dana između 19 i 19.15, "imao sasvim dovoljno vremena i mogućnosti za njihovo čišćenje i uklanjanje tragova blata i prašine".

Nakon Jeleninog nestanka, sud u presudi podsjeća da je Zoran Marjanović davao izjave za medije, a nakon pronalaska njenog tijela čak je ušao u rijaliti. Prema ocjeni suda, takvo njegovo ponašanje ne ukazuje na to da je on u istinskoj žalosti, bijesan i rezigniran zbog "nepronalaska pravog ubice voljene supruge, majke svog djeteta".

Iz nalaza vještaka o načinu na koji je Jelena ubijena proizilazi da je ubica imao jake emocije prema oštećenoj, jasno je da je odnos između ubice i Jelene bio ličan i da smrt nije posljedica neplaniranog, slučajnog, iznenadnog susreta s neznancem.

Međutim, ako optuženi Marjanović ne zna ko je ubica i ne zna razlog zbog kog je Jelena ubijena, kako je moguće da do danas nije preduzeo ništa kako bi bar pokušao da otkrije i sazna šta se dogodilo - navodi se u presudi i dodaje da "njegov ulazak i boravak u rijaliti-šouu u trenutku kada nadležni organi čine sve da otkriju i uhapse ubicu nikako se ne može tumačiti, shvatiti, doživjeti kao njegova "želja da pomogne da se ubica pronađe", tako što boravi u televizijskom formatu namijenjenom zabavi određenog kruga ljudi.


Glumio zabrinutost

Prema pisanju medija, kao jedan od ključnih dokaza sud je naveo i blato na Zoranovim pantalonama, navodeći da je identično onom na mjestu ubistva Jelene Marjanović. Sud je podsjetio da je Zoran bio izričit i da je ponavljao da nije silazio ka kanalu i mjestu na kom je leš nađen.

- Evidentno je za sud da je Marjanović glumio zabrinutost za suprugu i da je na taj način računao da će sa sebe otkloniti sumnju, pa blatnjavost pantalona ili nije blagovremeno uočio ili je tada smatrao nebitnim - navodi se u presudi i dodaje da je Zoran jedini koji je te večeri imao blato na pantalonama, iako su i drugi ljudi učestvovali u potrazi.

Sud potom navodi i da je upoređivanjem iskaza svjedoka, optuženog, kao i fotografija s mjesta nestanka tokom potrage utvrđeno da je osuđeni suprug pjevačice "Granda" promijenio jaknu, odnosno da je poslije zločina imao dovoljno vremena da odbaci sve što je smatrao da može da ga dovede u vezu sa ubistvom, uključujući i okrvavljenu jaknu, koja je "po svemu sudeći odbačena".

- Svjedoci su ga na licu mjesta videli u dugačkoj crnoj jakni ispod pojasa, a malo iznad koljena. Jaknu u kojoj je Marjanović bio te večeri tokom potrage i koja je sutra oduzeta od njega, a na kojoj nema tragova krvi, on nije imao u trenutku nestanka Jelene. Jakna, kao ni metalni predmet kojim je Jelena ubijena, nikada nisu pronađeni - zaključuje sud.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.