GLOBUS

Britanski avioni izbacivat će pomoć u hrani za Iračane

Cameron pozdravio američke zračne udare

Fena

8.8.2014

 

Britanski mininistar odbrane Michael Fallon izjavio je u petak za  BBC da će britanske snage iz aviona izbacivati pomoć u hrani za iračku manjinsku zajednicu Jazidija koja je ugrožena pred napredovanjem militanata iz ekstremističke grupe Islamska država.

Fallon je kazao da će glavni fokus brirtanskih zračnih akcija biti na podršci SAD-u u zračnim udarima na militante. Britanija, će, međutim, također "uložiti napore u izbacivanju pomoći u hrani iz aviona", prenosi Xinhua.  

Američko zrakoplovstvo u petak je pokrenulo zračne udare po položajima Islamske države u sjevernom Iraku, saopćio je Pentagon.

Američko ministarstvo odbrane navodi da su avioni napali artiljerijske položaje koji su korišteni protiv kurdskih snaga koje brane sjeverni grad Irbil.

Britanski premijer David Cameron pozdravio je američke zračne udare, ali je odbacio mogućnost da Britanija učestvuje u vojnoj akciji.

Cameron je izjavio da svijet mora pomoći vjerskim manjinama u Iraku koje ugrožavaju militanti, i kojima je pomoć "očajnički potrebna".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.