GLOBUS

Netanyahu: Operacija "Zaštitna ivica" nije gotova

Izraelski premijer najavio nastavak udara u Pojasu Gaze

Fena

20.8.2014

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je večeras da će nastaviti vojnu operaciju Zaštitna ivica u Pojasu Gaze dok raketna vatre iz te palestinske teritorije ne bude zaustavljena. 


- Ova kampanja se nastavlja. Borba protiv terorizma traje godinama - naglasio je Netanyahu u javnom obraćanju, dan nakon što su pregovori o okončaju jednomjesečnog rata protiv Hamasa doživjeli krah. 

Te njegove riječi mogle bi se protumačiti kao signal da predstoji duži period borbi, prenosi agencija AFP.

Palestinski militanti ispalili su u srijedu desetine raketa u Izrael, a izraelska vojska je izvela mngobrojne vazdušne udare, u kojima su poginule najmanje 22 osobe otkako je u utorak popodne prekršen privremeni prekid vatre. 

- U posljednjim sedmicama zadali smo Hamasu oštar udarac. Spriječili smo preko gvozdene kupole hiljade raketa da udare na naše zajednice i uništili smo hiljade raketa - istakao je Netanyahu, aludirajući na proturaketni odbrambeni sistem. 

Pomenuo je također nedavne izvještaje o sprečavanju puča Hamasa na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, gdje još uvijek dominira rivalski Fatah. 

- Odlučni smo da vodimo kampanju svim sredstvima na našem raspolaganju i nećemo stati. Narod Izraela je jak i on (Hamas) nas neće umoriti - rekao je izraelski premijer. 

- Ako oni pucaju, uzvratit ćemo sedam puta jače - upozorio je on, istakavši da Hamas griješi ako misli da će iscrpiti Izrael. 

Podsjetio je također da borba Izraela protiv terorističkih grupa ide unazad mnogo godina, kako je rekao. 

Ocijenio je da je sada Hamasu zadar najteži udarac od osnivanja, prenosi agencija Tanjug. 

- Potrebna nam je odlučnost. Moramo ostati ujedinjeni iznutra i ostati hrabri. U svjetlu dramatičnih promjena u regionu mi ćemo osigurati nove političke izglede - najavio je Netanyahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.