GLOBUS

U napadu talibana poginula četiri pripadnika tajnih službi

Na istoku Afganistana

Autor:Fena

30.8.2014

Četiri pripadnika afganistanskih tajnih službi (NDS) poginula su u subotu u samoubilačkom napadu talibana nakon kojeg je uslijedila pucnjava u Džalalabadu na istoku zemlje, rekao je novinskoj agenciji AFP Ahmad Zia Abdulzai, glasnogovornik guvernera pokrajine Nangarhar.

Dva muškarca su aktivirala autobombu i raznijela se na vratima lokalnog ureda NDS-a u Džalalabadu, a još šestorica su otvorila vatru na pripadnike obavještajnih službi, prema Abdulzaiju. Razmjena vatre je nastavljena u toku jutra.

- Napad na lokalni ured NDS-a je sada završen. Sve pobunjenike koji su pokrenuli napad u zoru ubili su pripadnici afganistanskih snaga sigurnosti - rekao je glasnogovornik pokrajine u blizini pakistanske granice.

Bilans su četiri mrtva i sedam ranjenih na strani NDS-a, prema istom izvoru, koji je dodao da je više od dvadeset civila povrijeđeno u napadu.

Nešto ranije u toku jutra, dr. Nadžebulah Kamaval, šef javne bolnice u Nangarharu, naveo je da ima "šest mrtvih i 46 povrijeđenih" od kojih je 26 primljeno u bolnicu. Prema Kamavalu, povrede su uzrokovali komadi razbijenog stakla.

Sa svoje strane, talibani, preko svog glasnogovornika Zabihulaha Mudžahida, su preuzeli odgovornost za napad, tvrdeći da je nekoliko pripadnika NDS-a poginulo ili povrijeđeno u toku napada.

NDS, poznati neprijatelj talibana, već je u nekoliko navrata bio meta napada pobunjenika.

U decembru 2012. godine šef NDS-a Asadulah Halid je teško povrijeđen u napadu koji je izveo talibanski izaslanik koji je aktivirao eksplozivnu napravu sakrivenu ispod odjeće.

Talibanski napadi na simbole vlasti su brojni posljednjih sedmica. Talibani pokušavaju destabilizirati krhku afganistansku državu u punoj političkoj krizi oko imenovanja novog predsjednika koji će naslijediti Hamida Karzaija koji vodi zemlju već 13 godina.

Istočne pokrajine, blizu pakistanske granice, posebno su stalna meta napada s krvavim posljedicama, od kojih je u jednom samoubilačkom napadu poginulo više od četrdeset ljudi na pijaci u pokrajini Paktika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.