GLOBUS

Salmond priznao poraz na referendumu

Glavni zagovornik škotske nezavisnosti

Fena

19.9.2014

Škotski premijer Alex Salmond, glavni zagovornik škotske nezavisnosti, priznao je u petak ujutro poraz na referendumu o nezavisnosti, ustvrdivši da se nada da će vlada u Londonu brzo ispuniti svoja obećanja o davanju većih ovlasti Edinburghu, prenose agencije.

- Škotska je većinom glasova odlučila da u ovom trenutku ne postane nezavisna država. Prihvaćam odluku koju je donio narod - rekao je Salmond pred pristašama nezavisnosti u Edinburghu.
 
Čelnici triju glavnih britanskih stranaka - konzervativaca, laburista i liberalnih demokrata - šokirani naglim rastom broja pristaša nezavisnosti nekoliko sedmica uoči referenduma, obećali su da će Škotska dobiti veću autonomiju ako ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

- Škotska očekuje da će se ta obećanja brzo ispuniti - rekao je Salmond, prenosi Reuters.
 
Škotski glasači su na referendumu u četvrtak izabrali ostanak te pokrajine u Ujedinjenom Kraljevstvu.
 
Konačni rezultati glasanja bit će poznati za oko dva sata, ali prema procjenama analitičara protivnici nezavisnosti osvojili su 54 posto prema 46 posto glasova za otcjepljenja Škotske od Velike Britanije.
 
Premda su pristaše nezavisnosti pobijedili u najvećem škotskom gradu Glasgowu, u drugim dijelovima Škotske nisu ispunjena njihova očekivanja, prenosi agencija Hina.
 
Britanski premijer David Cameron čestitao je Alistairu Darlingu, bivšem britanskom ministru finansija koji je vodio kampanju unionista.
 
- Razgovarao sam Alistairom Darlingom i čestitao mu na dobro vođenoj kampanji - napisao je konzervativac Cameron na Twitteru.
 
On je zajedno s drugim čelnicima najvažnijih britanskih stranaka vodio kampanju za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu.
 
Prema zasad pristiglim rezultatima izlaznost je na referendumu bila vrlo visoka.
 
Predsjednica Državne izborne komisije Mary Pitcaithly objavit će službene rezultate u centru Royal Highland izvan Edinburga.
 
Škoti su glasali o tome hoće li ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu ili će raskinuti savez star 307 godina na vrlo neizvjesnom referendumu koji je mogao imati globalne posljedice. Referendum su pozorno pratili britanski saveznici, investitori i separatističke regije u i izvan zemlje.
 
Posljednja ispitivanja javnog mišljenja davala su neznatnu prednost zagovornicima ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, odluku je u rukama držalo oko 600.000 neodlučnih birača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.