GLOBUS

Bontinck: Evo šta džihadisti planiraju aktivirati u Evropi

Njihov je cilj da se osvete zapadu

(Mi.K.)

25.11.2014

Podaci koje je objavio Dimitri Bontinck (41), poznat kao "lovac na džihadiste", ukoliko su tačni, trebali bi zabrinuti cijelu evropsku javnost. Njegove izjave dolaze nakon što su visoki državni dužnosnici Velike Britanije također utvrdili da su žrtve IS-ovih napada na civile u Europi sada "gotovo neizbježne", piše Daily Mail, prenosi Dnevnik hr.

"Temeljna opasnost nisu djeca, već šefovi koje nikada ne vidite na snimkama. Zreli muškarci koji vode ovu organizaciju su pravi zločinci i veoma dobro finansirani, a oko su bacili na evropske države kao što su Britanija, Francuska i Belgija. Njihov je cilj da se osvete zapadu za ono što vide kao napad na njih, a napast će kada budu spremni", rekao je Bontinck, čovjek koji je iz pakla džihada spasio svog sina.

I on i visoki državni dužnosnici Britanije tvrde kako bi potencijalni napadi mogli biti realizirani u obliku iznenadnog odrubljivanja glave slučajno odabranog prolaznika u prepunim trgovačkim centrima ili ulicama, ali i postavljanjem bombi.

"Veoma utjecajni izvori su mi rekli da imaju ćelije spavača u Evropi i da ih namjeravaju aktivirati kada pokrenu rat protiv Evrope", kaže Bontinck.

On je proveo već sedam misija spašavanja mladih iz ralja Islamske države, a među njima je bio i njegov sin, 19-godišnji Jejoen.

Ovaj tinejdžer odgojen je u katoličkoj obitelji i pohađao je jezuitsku školu, ali s 15 se godina preobratio na islam nakon što se zaljubio u muslimanku. Kada je išao u Siriju, roditeljima je rekao da odlazi s prijateljima na odmor u Nizozemsku.

Prilikom spašavanja sina, Bontinck je ostvario veze s radikalima i drugim "utjecajnim igračima u Islamskoj državi", a za spašavanje koristi svoje pregovaračke vještine naučene iz vremena dok je bio aktivan u belgijskoj vojsci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.