GLOBUS

Osnivači pokreta civilnog otpora u Hong Kongu pozvali demonstrante na povlačenje

Planiraju se predati policiji u srijedu

(A.U.)

2.12.2014

Tri osnovača pokreta civilnog otpora „Occupy Central“ u Hong Kongu pozvali su demonstrante da se povuku, iz straha od eskalacije nasilja, samo nekoliko sati nakon što je studentski lider pozvao demonstrante na regrupiranje.

Demonstranti na ulicama, iako ujedinjeni u želji za demokratijom u tom kineskom gradu, razilaze se u mišljenjima o taktikama koje bi trebalo koristiti kako bi ostvarili te ideale, a pokretu nedostaje jasno vođstvo.

Hiljade prodemokratskih demonstranata danas su se sukobili sa policijom, odbijajući naredbe da se povuku.

Profesor prava na Univerzitetu u Hong Kongu Beni Tai, zamolio je demonstrante da ne dolaze sutra na ulice jer je situacija postala preopasna.

„Vlada koja koristi policijske pendreke kako bi održala svoju vlast nije razumna. Zbog vaše sigurnosti i očuvanja prvobitne namjere ljubavi i mira, dok se nas troje pripremamo za predaju, molimo vas da se povučete, pustite duboke korjene u društvu i transformišete pokret“, rekao je Tai.

Osnivači se u srijedu planiraju predati policiji koja ih traži zbog njihove uloge u protestima.

Nekoliko sati ranije lider studenata Joshua Wong najavio je da je spreman štrajkovati glađu tražeći reformu izbornih zakona, te je pozvao demonstrante na regrupiranje u centru grada.

Demonstranti, koji okupiraju glavne ulice u gradu već dva mjeseca, pozvali su glavnog izvršnog službenika Hong Konga Leunga Chun-jinga da odstupi s vlasti nakon što je Peking u augustu odbacio mogućnost slobodnog kandidovanja na narednim izborima.

Chun-jing je danas izjavio da je policija do sada bila tolerantna, ali da će sada poduzeti „odlučnu akciju“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.