GLOBUS

Kanada optužila petnaestogodišnjaka za terorizam

Policija nije navela ime mladića

Autor:Fena

4.12.2014

 

Kanadska je policija u četvrtak optužila 15-godišnjaka za krivična djela povezana s terorizmom, navodeći da je počinio pljačku "u korist terorističke grupe".


Policija nije navela ime mladića, za koga tvrdi da je namjeravao otputovati iz Kanade kako bi učestvovao "u terorističkim aktivnostima u inozemstvu". Optuženi je u četvrtak doveden u sud u Montrealu.

RCMP (Kraljevska kanadska policija) "nepopustljiv je prema onima koji pokušavaju učestvovati u terorističkoj aktivnosti", saopćio je predstavnik RCMP-a James Milizia.

Policija je rekla da neće komentirati razloge za podizanje optužnice zbog dječakove dobi i zbog istrage. Policija nije ni imenovala skupinu s kojom je okrivljeni navodno povezan.

Dva kanadska vojnika ubijena su u oktobru u odvojenim incidentima u Montrealu i Ottawi, a ubice su bile simpatizeri džihadista. Pripadnici službi sigurnosti ubili su obojicu napadača, uključujući i onoga koji je pokušao izvesti napad na kandadski parlament.

Napadi su se dogodili nakon što je Kanada poslala ratne avione na Bliski istok gdje učestvuju u zračnim napadima na pripadnike džihadističke skupine Islamske države u Iraku.

Kanadski zvaničnici tvrde da su na tragu 93 osobe za koje postoji sumnja da bi mogli pridružiti se militantnim grupama u inozemstvu ili izvršiti napade u Kanadi. Većina njih kanadski su državljani, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.