GLOBUS

Novoizabrani tuniski predsjednik Beji Caid Essebsi položio zakletvu

Nakon što je pobijedio na prvim slobodnim predsjedničkim izborima

Fena

31.12.2014

Novoizabrani tuniski predsjednik Beji Caid Essebsi u srijedu je položio zakletvu nakon što je pobijedio na prvim slobodnim predsjedničkim izborima održanim u toj zemlji.

Essebsi (88) je osigurao pobjedu u prošloj sedmici nad aktuelnim predsjednikom Moncefom Marzoukijem.

Njegov trijumf znači da će Tunis - gdje je počelo Arapsko proljeće - ostati jedina arapska zemlja koja je prešla s autoritarne vladavine na demokratiju u tom periodu.

U ponedjeljak je izborna komisija potvrdila da je Essebsi pobijedio u drugom krugu u kojem se natjecao s Marzoukijem, prenosi BBC.

Novi predsjednik položio je zakletvu pred novoizabranim parlamentom - gdje je njegova stranka Nidaa Tounes također osvojila najveći broj mjesta.

Ceremonija polaganja zakletve uslijedila je četiri godine nakon protesta u kojima je svrgnut dugogodišnji tuniski čelnik Zine al-Abidine Ben Ali u januaru 2011.

Novinarka Naveena Kottoor iz Tunisa navodi da mnogi u zemlji tvrde da će politička tranzicija uspjeti samo ako novoizabrani političari otvore put za društvene i ekonomske promjene.

Ovomjesečni izbori predstavljaju prvi put da su Tunižani bili u stanju da slobodno glasaju za svog predsjednika od sticanja nezavisnosti od Francuske 1956. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.