GLOBUS

Koalicione snage prekinule komunikacije IS-a u Siriji i Iraku

Uz podršku zračnih snaga

Fena

11.3.2015

Koalicione snage koje se bore protiv grupe Islamska država prekinule su komunikacije i puteve snabdijevanja koje koriste ekstremisti u Siriji i Iraku nakon dvosedmične operacije, navodi koalicija pod američkim vodstvom u saopćenju objavljenom u utorak navečer.

Uz podršku zračnih snaga, koalicijske snage su "slomile otpor Islamske države" u sjeveroistočnoj Siriji u blizini strateškog grada Tal Hamisa - svojevremeno uporišta Islamske države, navodi u saopćenju koalicionih snaga.  

Tokom operacije koja je okončana u nedjelju, Islamska država je izgubila pristup vitalnim putevima koje je ranije koristila za transport boraca i opreme u Irak, prenosi agencija AFP.  

- Snage koje se bore protoiv Islamske države zauzele su ključne dijelove autoputa 47 u Siriji, ključnu komunikacijsku vezu Islamske države i liniju snabdijevanja koja vodi do Iraka - dodaje se u saopćenju i navodi da su 94 sela oslobođena od ekstremista.

Koalicija je također saopćila da su naoružanje, vozila i borbeni položaji Islamske države uništeni.

- Ova operacija demonstrira sposobnost snaga koje se bore protv Islamske države da unište uticaj Daesha u regiji - izjavio je zapovjednik koalicionih snaga general pukovnik James Terry, koristeći arapski akronim za Islamsku državu, koja kontrolira pojedine dijelove Iraka i Sirije.

- Odlučnost tih snaga i preciznost naših zračnih udara omogućili su da se Daeshu oduzmu ključni tereni u Siriji - kazao je Terry.

Kurdske snage zauzele su Tal Hamis 27. februara uiz pomoć arapskih boraca, ali su se borbe nastavile u toj regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.