GLOBUS

PANIKA U BRAZILU Doktori upozoravaju žene da ne zatrudne, a sve zbog vrste komarca!

Stručnjaci otkrili porast mikrocefalije kod novorođenčadi

Autor:(A. Vr.)

24.12.2015

Brazilski stručnjaci za javno zdravstvo upozoravaju Brazilke da ne ostaju trudne, piše CNN. Potencijalni roditelji, a posebno na brazilskom sjeveroistoku, nagovarani su na odustajanje od trudnoće nakon što su stručnjaci otkrili porast mikrocefalije kod novorođenčadi.

Uzrok tog porasta je virus Zika kojeg prenose komarci, a može rezultirati nepotpunim razvojem mozga kod dojenčadi.

“To je privatna odluka, ali u ovim trenucima nesigurnosti, preporučamo odgodu planiranja trudnoće”, izjavila je Angela Rocha, pedijatrica u bolnici Oswaldo Cruz za CNN.

Više od 2.400 slučajeva mikrocefalije prijavljeno je u dvadeset brazilskih država samo ove godine. Naprimjer, u cijeloj prošloj godini zabilježeno je samo 147 slučajeva te bolesti. Doktori trenutno istražuju 29 smrti dojenčadi povezane s mikrocefalijom.

Mikrocefalija rezultira abnormalno malim lobanjama djece što uzrokuje ozbiljne poteškoće u razvoju, a povremeno i preuranjenu smrt. Šest brazilskih država proglasilo je hitno stanje zbog epidemije ove bolesti, a samo u državi Pernambuco zabilježeno je više od 900 slučajeva te bolesti.

“Oboljela novorođenčad trebat će stalnu njegu do kraja života. Ovdje u Pernambucu imat ćemo čitavu generaciju pogođene djece”, izjavila je Rocha.

Bolest Zika otkrivena je prvi put 1940. godine u Ugandi, a postala je endemična u nekim dijelovima Afrike. Proširila se dijelom Azije, a ovo su prvi slučajevi zabilježeni u Južnoj Americi. U Brazilu je zabilježena početkom ove godine, a neki liječnici vjeruju kako su turisti iz Azije donijeli tu bolest tokom Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. godine.

Nositelj virusa Zika je komarac Aedes aegypti koji su rašireni u tropskim klimama, što je dodatni problem Brazilu zato što njima tek počinje vruće i vlažno ljeto što bi moglo dovesti do još većeg razmnožavanja tih insekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.