GLOBUS

Bivši potpredsjednik Konga kriv za ratne zločine

Osuđen zbog silovanja i ubistava u Centralnoafričkoj Republici

Srna

21.3.2016

Bivši potpredsjednik Demokratske Republike Kongo Žan-Pjer Bemba proglašen je danas krivim pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) po optužnici za silovanja i ubistva u Centraloafričkoj Republici.

Sudija Silvija Štajner rekla je da Bemba nije disciplinovao članove svog Pokreta za oslobođenje Konga, čiji su pripadnici djelovali širom susjedne zemlje.

Ovo je prva presuda za ratne zločine jednom bivšem visokorangiranom zvaničniku zbog djela koja su počinili njegovi podređeni i prva presuda fokusirana na seksualno nasilje počinjeno u ratu.

Bemba je povremeno odmahivao glavom dok je Štajnerova čitala presudu. Očekuje se da će on uložiti žalbu, a čitav proces mogao bi da potraje još nekoliko godina.

Sudija je rekla da je Bemba imao praktičnu i formalnu kontrolu nad svojim vojnicima tokom njihove intervencije u Centralnoafričkoj Republici, gdje su pružali podršku tadašnjem predsjedniku Anže-Feliksu Pataseu.

Sudije su zaključile da Bemba nije disciplinovao vojnike iako je znao da su počinili zločine, uključujući silovanja desetogodišnjih djevojčica. NJegovi vojnici bavili su se i pljačkom kako bi dopunili svoje zarade, rekla je Štajnerova.

Ona je naredila da Bemba ostane u pritvoru do naknadnog izricanja kazne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.