GLOBUS

Trump predložio sastanak u Bijeloj kući kako bi se riješila katarska kriza

Agencije

8.6.2017

Američki predsjednik Donald Trump danas je razgovarao telefonom sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem te tom prilikom izrazio spremnost da učestvuje u naporima za pronalaženje rješenja diplomatske krize između Katara i arapskih država. 

Trump je naglasio značaj stabilnosti u Zaljevu kao i jačanja saradnje svih zemalja u regionu kako bi se, kako je rekao, spriječilo finansiranje terorističkih organizacija.

Naglasio je da je spreman pomoći u rješavanju krize, dodajući da bi prihvatio održavanje sastanka u Bijeloj kući.

- Predsjednik je poručio da želi pružiti pomoć te je iznio prijedlog da se, ukoliko bude potrebno, u Bijeloj kući održi sastanak kako bi se uklonile neslaganja između strana - navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Istakao je da je Vijeće za saradnju u Zaljevu kao i odnosi sa SAD-om ključni za poraz terorizma i jačanje regionalne stabilnosti.

Podsjetimo, Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen i Egipat su u ponedjeljak prekinuli diplomatske odnose s Katarom kojeg optužuju za destabilizaciju regije i podršku terorizmu. Jučer su odnose sa Katarom blokirali Maldivi i Mauritanija, a danas i Jordan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.