GLOBUS

Iran tvrdi da američke sankcije krše nuklearni sporazum

Fena

1.8.2017

Iran se požalio zajedničkoj komisiji JCPOA zbog sankcija koje su mu uvele Sjedinjene Države u julu, navodeći da se njima krši nuklearni sporazum između Teherana i velikih sila.

Zajednička komisija je stvorena da nadzire provedbu nuklearnog sporazuma postignutog u 2015. između Irana i šest svjetskih sila, među kojima su i SAD, i također je poznata pod akronimom JCPOA. Sporazum je doveo do ukidanja većine sankcija protiv Teherana u zamjenu za ograničenja u njegovom nuklearnom programu.

Ured američkog ministarstva trezora za kontrolu stranih sredstava uveo je, ipak, sankcije za šest iranskih firmi krajem jula zbog njihove uloge u razvoju programa balističkih projektila nakon što je Teheran lansirao raketu koja je u stanju da izbaci satelit u orbitu.

Američki Senat izglasao je istog dana skoro jednoglasno da uvede nove sankcije Iranu, Rusiji i Sjevernoj Koreji. Te sankcije su uvedne zbog iranskih navodnih raketnih programa i kršenja ljudskih prava.

- Iransko nadzorno tijelo JCPOA ocijenilo je nove američke sankcije i odlučilo da su one u suprotnosti s dijelovima nuklearnog sporazuma. Iran se požalio JCPOA na američko kršenje sporazuma - navodi novinska agencija Tasnim izjavu predsjednika iranskog parlamenta Alija Larijanija.

Iranski mediji javili su u ponedjeljak da je vlada pristala na kontramjere američkim sankcijama i da će ih predsjednik Hassan Rouhani uskoro objaviti značajnim ministarstvima.

Američki predsjednik Donald Trump uputio je prikriveno upozorenje Iranu u prošloj sedmici, upozoravajući Teheran da se povinuje odredbama nuklearnog sporazuma ili će se suočiti s "velikim, velikim problemima".

Trumpova administracija potvrdila je da Iran poštuje nuklearni sporazum, iako ga je republikanski predsjednik nazvao "najgorim sporazumom ikada", prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.