GLOBUS

SAD ratuje protiv civila umjesto protiv militanata

Srna

9.8.2017

Koalicija predvođena vojskom SAD uništava Raku i vodi rat protiv civila umjesto da se bori protiv Islamske države, izjavio je zamjenik šefa parlamentarne komisije za spoljne poslove u Siriji Omar el Asad.

On je rekao da snage koalicije napade u kojima su sravnile sa zemljom čitave distrikte u gradu nazivaju oslobađanjem Rake i da ti napadi ne predstavljaju borbu protiv terorizma niti operaciju oslobađanja, već sabotažu i uništavanje grada.

"SAD ubijaju obične sirijske građane i drže se podalje od militanata 'Islamske države'. Ovu operaciju bi trebalo nazvati sabotažom i uništenjem, a ne oslobađanjem grada i borbom protiv militanata", rekao je Asad.

Sirijski poslanik je naglasio da bi Amerikanci već oslobodili Raku da im je to bio cilj, jer poznaju svaki pedalj grada zahvaljujući opremi koju posjeduju.

"Da su htjeli, Amerikanci bi već oslobodili Raku, dok sirijska vojska ne samo da želi da se bori protiv terorista, već njeni pripadnici upravo to i rade", izjavio je sirijski poslanik.

Omar el Asad je optužio SAD i za svakodnevne zločine protiv civila u Alepu, Deir el Zoru i Raki, prenosi "Sputnjik".

Asad, takođe, navodi da Koalicija ne objavljuje nikakve podatke o uspjesima u Siriji, kao što su broj ubijenih neprijatelja ili broj uništene neprijateljske vojne opreme.

Koalicija predvođena vojskom SAD vrši napade na položaje "Islamske države" u Siriji i Iraku koje nisu odobrili ni sirijska Vlada niti Savjet bezbjednosti UN. /kraj/pj


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.