GLOBUS

Mattis na susretu s Poroshenkom: SAD ozbiljno razmatraju slanje oružja Ukrajini

Jim Mattis i Petro Poroshenko ( AFP)

(D. K.)

24.8.2017

Američki sekretar za odbranu Jim Mattis sastao se u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Petrom Poroshenkom i drugim visokim ukrajinskim zvaničnicima, kojima je prenio da SAD podržavaju Ukrajinu i njenu vojsku i da Washington ne prihvata aneksiju Krima.

Mattis je na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom rekao da Trumpova administracija ozbiljno razmatra slanje oružja Ukrajini, piše Glas Amerike.

U posljednje dvije sedmice odobrili smo slanje opreme vrijedne 175 miliona dolara, uključujući i specijaliziranu opremu koja može da pomogne u odbrani zemlje. To je ukupno gotovo 750 miliona dolara pomoći posljednjih nekoliko godina. Znači, imate našu snažnu podršku. Želim i da naglasim da aktivno razmatramo pitanje odbrambenog oružja - poručio je Mattis.

Obamina administracija smatrala je da bi prodaja odbrambenog oružja Ukrajini nepotrebno isprovocirala Rusiju, dok Trumpova ponovo razmatra prethodno odbačeni plan.

Na pitanje da li bi Moskva to mogla da smatra prijetnjom, Mattis je odgovorio: "Odbrambeno oružje nije provokacija osim ako ste agresor".

Ukrajinski predsjednik nije želio da govori o vremenskom okviru za eventualno dopremanje oružja, ali je istakao da bi ono "povećalo cijenu", ako bi Rusija odlučila da napadne ukrajinske trupe ili teritoriju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.