GLOBUS

Kina: Tenzije na Korejskom poluootoku dostigle su kritičnu tačku

Ilustracija ( AFP)

(D. K.)

29.8.2017

Kina je danas upozorila da su tenzije na Korejskom poluootoku dostigle "kritičnu tačku" nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu preko sjevernog Japana, ali je i navela da djelimičnu krivicu snose i SAD i Južna Koreja.

Portparolka kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjing je pozvala sve strane da se suzdrže od provokacija i ponovila poziv Pekinga Pjongjangu da obustavi testiranje rakete u zamjenu za obustavu američko-južnokorejskih vojnih vježbi.

Situacija je sada "dosegnula kritičnu tačku koja se bliži krizi", kazala je Hua, ističući da istovremeno postoji šansa za ponovno pokretanje mirovnih razgovora.

Hua je navela da su SAD i Južna Koreja "održavale jedne za drugom zajedničke vojne vježbe" i da su "izvršile vojni pritisak na Sjevernu Koreju", prenijela je agencija AFP. Ona je, misleći na sankcije UN, naglasila da je činjenica da pritisak i sankcije "ne mogu fundamentalno da riješe problem".

Kina je te sankcije podržala, ali je i pozvala na mirovne pregovore, podsjeća AFP.

Sjeverna Koreja ispalila je raketu koja je preletjela preko sjevernog Japana i pala u vode Tihog okeana kod otoka Hokaido, saopćile su Južna Koreja i Japan.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, prenio je Reuters, koji podsjeća da je posljednji put 2009. godine projektil koji je ispalila Sjeverna Koreja prelijetao Japan.

Japanska televizija NHK javila je da se raketa raspala na tri dijela i pala u vode kod otoka Hokaido.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.