Fatah: Omogućiti vladi palestinskog jedinstva da u potpunosti preuzme vlast u Gazi

Fena

Cilj dijaloga u Kairu između Fataha i Hamasa je omogućiti vladi palestinskog jedinstva da u potpunosti preuzme nadležnosti u Pojasu Gaze, kazao je u utorak Osama el-Kavasmi (al-Qawasmi), glasnogovornik pokreta Fatah i član Revolucionarnog vijeća.

El-Kavasmi je u izjavi za medije rekao da je cilj ovog dijaloga i održavanje, po dogovoru, predsjedničkih i parlamentarnih izbora, prenose agencije.  

- Mi u pokretu Fatah želimo postići vladavinu zakona u Gazi, kao što je slučaj na Zapadnoj obali - izjavio je, dodajući da bi trebala postojati jedna vlast, jedan zakon i jedno oružje na osnovu jasnih nacionalnih stubova.

On je naglasio da će pokret Fatah po instrukcijama predsjednika Mahmouda Abbasa učiniti svaki napor da dijalog bude uspješan. 

- Neuspjeh ili povlačenje nije dopušteno. Mi veoma cijenimo ulogu Egipta i uspješne napore ka okončanju palestinskih podjela - zaključio je.

Delegacije Fataha i Hamasa stigle su u Kairo u ponedjeljak kako bi započele pregovore o pomirenju pod pokroviteljstvom egipatskih vlasti.

NA VRH

Podijeli članak na