GLOBUS

Učenik koji je ubio nastavnicu hvalio se nožem i ubistvo nazvao pravom zabavom

( Strani mediji)

Avaz.ba

15.11.2017

Učenik Vil Kornik (Will Cornick) koj je osuđen za ubistvo nastavnice španskog jezika, se učenicima iz razreda hvalio nožem dužine 34 cm i ispričao za svoj plan da izbode En Megvajer (Ann Maguire). 

Tokom suđenja je otkriveno i da je 18-godišnji učenik mimo ubistva nastavnice Megvajer, imao namjeru nožem ubosti trudnu nastavnicu Sinead Majli (Miley) u stomak i ubiti njenu nerođenu bebu, kao i razrednika Endru Keleta (Andrew Kellett). 


Niko nije reagirao

Uprkos činjenici da je više od deset učenika znalo da je Kornik naoružan i imao alkohol, niko ga nije prijavio nastavnicima.  Pretpostavlja se su se plašili da bi ih mogao povrijediti ili ga nisu shvatali ozbiljno. 

Učenik, koji je iz sigurnosnih razloga ostao neimenovan, izjavio je da je taj dan sjedio sa Kornikom na času engleskog, te da se hvalio nožem koji ima u ruksaku.

- Pokazao mi je nož i nasmijao se, potom je izvadio flašu ''Jack Danielsa'' i izjavio da je to prava zabava - kaže učenik.

- Rekao je da zna kako ubiti nekoga, jer je proučavao ljudsko tijelo. Nastavnicu Majli je htio ubosti u stomak jer je bila trudna, tako je htio ubiti bebu, a nastavnika Keleta je želio ubosti u grlo jer je želio otići u zatvor - kaže istraumatizirani učenik.

Tih učenik

Nastavnica Ema Konvej (Emma Conway) je Kornika opisala kao vrlo kreativnog umjetnika, ali i da je bio jako tih i "krio se iza svoje kose".

- Predavala sam mu tri godine i nikada ne bih ni pomislila da bi mogao uraditi tako nešto. Osjećam se kao da ne mogu više ''pročitati'' nijednog učenika. Neshvatljivo mi je da je mogao postati toliko nasilan, zaista je zastrašujuće - izjavila je nastavnica pred sudom.

Ian Kornik, otac dječaka, izjavio je da je njegov sin bolovao od dijabetesa koji mu je dijagnostificiran sa 12 godina, nakon čega se povukao i postao manje tolerantan prema ostaloj djeci.  Također dodaje da je mrzio časove španskog te da nije vidio svrhu učenja tog jezika. 

- Veoma mu je žao zbog onoga što je uradio i očajno pokušava pronaći način kako bi postao bolji - rekao je Kornik za svog sina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.