GLOBUS

Makron: Neophodno poštovanje nuklearnog sporazuma

Srna

14.1.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je na "neophodno poštovanje" nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) zatražio od francuskog lidera da se izvrše izmjene dogovora. 

U saopćenju iz Jelisejske palate navodi se da je Makron istakao da je "važno očuvati nuklearni sporazum i da je neophodno da dogovor poštuju sve strane koje su uključene".

Makron i Netanjahu razgovarali su sinoć telefonom nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) uputio zahtjev da evropski partneri rade sa Vašingtonom na "popravku katastrofalnih propusta u sporazumu" ili će se SAD povući.

U saopćenju iz Netanjahuove kancelarije saopćeno je da je u svom razgovoru sa Makronom, izraelski lider napomenuo da "Trampove komentare treba shvatiti ozbiljno i da ko god želi da očuva nuklearni sporazum treba da bude mudar i ispravi greške". Također, dodaje se da je Netanjahu, također Makronu rekao da "slobodan svijet treba da snažno osudi pet prekršaja iranskog režima i navodi da su to napori za posjedovanje nuklearnog oružja, razvoj balističkih projektila, podržavanje terorizma, regionalna agresija i surove represalije prema iranskim građanima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.