GLOBUS

Vatikan i Kina pred historijskim sporazumom o biskupima

Avaz.ba

2.2.2018

Okvirni sporazum između Vatikana i Kine o imenovanju biskupa je spreman i mogao bi biti potpisan za nekoliko mjeseci, što bi bio historijski pomak u njihovim odnosima.

Kako navodi taj izvor, čak i djelimično rješavanje komplikovanog pitanja o tome ko može da imenuje biskupe moglo bi da otvori put za obnavljanje diplomatskih odnosa gotovo 70 godina nakon što su oni prekinuti kada su komunisti preuzeli vlast u Kini.

Uspostavljanje odnosa u potpunosti bi dalo Katoličkoj crkvi pravni okvir da brine o svih 12 miliona pripadnika rimokatoličke vjeroispovijesti, koliko se procjenjuje da ih ima u Kini, i krene da se fokusira na rast broja rimokatolika u zemlji, u kojoj već raste broj protestanata, navodi britanska agencija.

Kako objašnjavaju, rimokatolici u Kini su podijeljeni između onih u "podzemnim zajednicama", koji priznaju papu, i onih koji pripadaju Katoličkoj patriotskoj asocijaciji pod kontrolom kineske države, gdje biskupe imenuje vlada u saradnji s lokalnim crkvenim zajednicama.

Prema zvaničnom sporazumu, Vatikan će imati važnu ulogu u pregovorima o imenovanju budućih biskupa.

- Nije sjajan sporazum, ali ne znamo kakva će situacija biti za 10 ili 20 godina. Moglo bi čak biti gore - rekao je izvor britanske agencije u četvrtak.

Poslije toga, kako je dodao, "i dalje ćemo biti poput ptice u kafezu, ali će kafez biti veći".

Odbačene su nedavne optužbe jednog visoko pozicioniranog kardinala da je Vatikan spreman da "proda crkvu", kao i nagovještaje medija da papa Franja nije upoznat o pregorima s Kinom.

Naime, karidnal Džozef Zen (86), bivši biskup Hong Konga, kritizirao je Katoličku crkvu na Facebooku, gdje je naveo da misli da Vatikan "prodaje" Katoličku crkvu u Kini.

Zen, koji je često kritizirao pokušaj Vatikana da se približi Pekingu, nagovijestio je da diplomate Vatikana, koje rade na terenu, "drže papu u mraku" ili čak rade protiv njegovih želja.

Navodi se da je papa pratio kineski dosje veoma pažljivo i da je podržao ponudu datu dvojici kineskih biskupa, odanih Vatikanu, prema kojoj bi oni došli na drugačije pozicije u svojim eparhijama kako bi se olakšao sporazum sa biskupima koje podržava kineska vlada.

Rojters navodi da je pronađeno rješenje za pet od sedam "veoma kompleksnih situacija" u vezi s "nelegitimnim biskupima", onima koje podržava vlada.

Oni su tražili pomilovanje od papa Franje, kao i da budu smatrani legitimnim u očima Katoličke crkve.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je u današnjem saopćenju za Rojters da je Kina oduvijek bila iskrena u naporima da se poboljšaju odnosi Kine i Vatikana.

- Spremni smo da, u skladu s relevantnim principima, nastavimo da se angažiramo u konstruktivnom dijalogu sa stranom iz Vatikana i guramo ka poboljšanju bilateralnih odnosa - poručuje se u saopćenju.

U decembru prošle godine, uz podršku pape, delegacija Vatikana otputovala je u Kinu kako bi dala ponudu u vezi s dvojicom biskupa koje priznaje Vatikan.

Jedan od njih, 87-ogodišnji prelat, povukao bi se kako bi otvorio prostor za biskupa, a prema tom scenariju, vlada bi zvanično priznala prelata kojeg podržava Vatikan kao "biskupa emeritusa".

Drugi biskup kojeg priznaje Vatikan  postao bi pomoćnik onoga kojeg je imenovala vlada, te iako bi imao manju ulogu, vlada bi mu odobrila zvanično priznanje u okviru sporazuma.

Oba prelata koje podržava Vatikan priznala su da će se žrtvovati "za veće dobro crkve".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.