GLOBUS

Ruski hakeri ukrali podatke iz njemačkih ministarstava

B92

28.2.2018

Ruska hakerska grupa, poznata kao APT28, upala je u servere njemačkog ministarstava vanjskih poslova i odbrane i izvukla iz njih podatke, navode njemački mediji.

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je u toku istraga o "sajberincidentu" koji je utjecao na računarske mreže njemačke vlade.

Ministarstvo navodi da vladine agencije koje su bile meta napada preduzimaju zaštitne mjere nakon "sajberincidenta", prenosi Rojters.

Kako tvrdi to ministarstvo, riječ je o izolovanom "sajberincidentu", koji je stavljen pod kontrolu u okviru sistema njemačke vlade.

Zapadne vlade i stručnjaci za sigurnost dovodili su u vezu hakersku grupu, poznatu pod nazivom APT28 ili Fensi ber, sa ruskom špijunskom agencijom i optuživali je za razne operacije, uključujući napade na Nacionalni komitet Demokratske stranke uoči predsjedničkih izbora u SAD 2016. i izbore za donji dom njemačkog parlamenta 2015. godine.

Nemački mediji navode, pozivajući se na izvore iz sigurnosti, da sigurnisni zvaničnici otkrili najnovije napade u decembru prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.