"PHOBOS"

Hakeri napali bolnice u Rumuniji, zarazili sisteme virusom koji su stvorili Rusi

Napad je počeo u Pedijatrijskoj bolnici Pitesti i brzo se proširio na druga postrojenja

Tip napada koji se dogodio na engleskom je poznat kao ransomware. Facebook

H. J. I.

13.2.2024

Preko 100 zdravstvenih postrojenja u Rumuniji ostalo je bez interneta nakon što su hakeri napravili masovni napad na najmanje 25 bolnica, prenosi NBC News.

Prema Rumunskoj nacionalnoj upravi za kibernetsku sigurnost, napad je počeo u Pedijatrijskoj bolnici Pitesti i brzo se proširio na druga postrojenja. 79 zdravstvenih postrojenja su isključila internet kako bi izbjegla napade hakera. Rumunija ima ukupno 543 bolnice, tako da je ovo značajan udio. 

Tip napada koji se dogodio na engleskom je poznat kao ransomware, a radi se o infekciji kompjuterskog sistema virusom koji može biti uklonjen samo ako žrtva uplati "otkupninu" u kriptovaluti. U svijetu ima sve više napada tog tipa. Prošle godine kriminalci su tom metodom zaradili rekordnih milijardu dolara.

Identiteti hakera još nisu otkriveni, ali zna se da su koristili tip virusa koji se zove Phobos (strah), koji su stvorili ruski hakeri. Podaci o programiranju Phobosa procurili su u javnost i sad ih može koristiti bilo koji haker. Ovo je dosad najveći napad u kojem je korišten taj tip virusa.

Hakeri su tražili 3.5 bitcoina, što iznosi oko 160.000 eura. Još nije jasno planiraju li bolnice platiti hakerima. Bolnicama pomoć pruža Bitdefender, najbolja kompanija za kibernetsku sigurnost u Rumuniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.