SPONZORIRA IH DRŽAVA

Ruski hakeri upali u ključne Microsoftove sisteme

Hakerska grupa stajala je i iza zloglasnog upada u e-mail sisteme nekoliko američkih agencija

Instagram

E. Ag.

11.3.2024

Ruski hakeri koje podupire država dobili su pristup nekim od Microsoftovih temeljnih softverskih sistema nakon proboja koji je prvi put otkriven u januaru, objavila je američka kompanija 8. marta, otkrivajući opsežniji i ozbiljniji upad u sistem nego što se dosad znalo, piše Ictbusiness.

Izvorni kod

U Microsoftu vjeruju da su hakeri posljednjih sedmica koristili informacije ukradene iz Microsoftovih korporativnih sistema e-maila za pristup "nekim od kompanijinih repozitorija izvornog koda i internih sistema", navodi se u podnesku američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu.

Korporacije, i špijuni koji ih pokušavaju probiti, žude za izvornim kodom jer oni čine temelje i funkcionalnost softvera. Hakeri koji dođu do njega, mogu ga koristiti za naknadne napade na druge sisteme.

Inače, Microsoft je prvi put otkrio proboj u januaru, nekoliko dana prije nego što je još jedna velika tech kompanija Hewlett Packard napadnuta od istih hakera. Potpuni opseg i tačna svrha hakiranja nisu jasni, ali stručnjaci kažu da odgovorna skupina ima povijest opsežnih kampanja prikupljanja obavještajnih podataka u potporu Kremlju.

Rusija sve negirala

- Do danas nismo pronašli dokaze da sistemi sustavi za korisnike koji se nalaze na Microsoftovom hostingu bili ugroženi - kazali su iz Microsofta.

Hakerska grupa stajala je i iza zloglasnog upada u e-mail sisteme nekoliko američkih agencija pomoću softvera američkog SolarWindsa, što je otkriveno 2020. Hakeri su mjesecima imali pristup neklasificiranim e-mail računima u odjelima državne sigurnosti i pravosuđa prije nego su otkriveni.

Očekivano, Rusija je negirala umiješanost u događaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.