GLOBUS

RT: Iran zabranjuje upotrebu američkog dolara u trgovini

vostok

1.3.2018

Teheran je najavio da porudžbine za kupovinu zasnovane u američkoj valuti više neće biti dozvoljene kroz uvozni postupak.

Prema lokalnim iranskim medijima, ova pravila su u skladu sa zvaničnim zahtjevom Centralne banke Irana i posebno je namijenjena prema fluktuaciji tržišnih stopa američkog dolara.

Direktor Centralne banke Irana za devizne poslove i politiku Mehdi Kasreipour, navodi se u saopštenju novinske agencije IRNA, kaže da je taj korak stupio na snagu od srijede, na osnovu uredbe upućene od strane Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine.

On je objasnio da to neće stvoriti velike probleme za trgovce, jer udio dolara u trgovinskim aktivnostima Irana nije visok.

-Dugo vremena bankarski sektor Irana ne može koristiti dolar kao rezultat sankcija, rekao je Kasreipour.

Kao deo trgovinskog embarga, američkim bankama je zabranjeno da posluju sa Iranom.

-S obzirom da je upotreba dolara zabranjena Iranu, a trgovci bukvalno koriste alternativne valute u svojim transakcijama, više nema razloga za nastavak izdavanja faktura koje koriste dolar kao osnovnu valutu, dodao je Kasreipour.

Prema zvaničniku, iranski trgovci bi trebali obavijestiti svoje dobavljače da promijene osnovnu valutu iz dolara u druge valute, tako da se uvozni dokumenti mogu obrađivati na ulaznim punktovima Irana.

Trgovci će takođe morati da preciziraju da li će nastaviti sa plaćanjem preko banaka ili menjačnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.