ZA 0,1 POSTO

Dolar oslabio prema euru

No, kurs dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 144.90 jena

Dolar oslabio prema euru. Facebook

H. J. I.

14.1.2024

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice ostala gotovo nepromijenjena, a oscilacije dolara ovisile su ponajviše o špekulacijama kada će američka centralna banka početi smanjivati kamatne stope. 

Najvažnije svjetske valute

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ostao je na sedmičnom nivou gotovo nepromijenjen, na 102.44 boda.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 0,1 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0950 dolara. No, kurs dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 144.90 jena.

Polovinom sedmice dolar je ojačao prema košarici valuta, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u decembru u SAD porasle 0.3 posto na mjesečnom nivou, dok su na godišnjem nivou ojačale 3.4 posto.

Viša stopa inflacije nego što se očekivalo

To je viša stopa inflacije nego što se očekivalo, pa su splasnule špekulacije o tome da će Fed već u martu početi smanjivati kamatne stope. No, u petak je objavljeno da su u decembru proizvođačke cijene neočekivano pale za 0.1 posto na mjesečnom nivou, dok su na godišnjem nivou porasle 1 posto.

To je ponovno ojačalo špekulacije da će Fed u martu početi smanjivati kamate, premda čelnici Feda poručuju da je još uvijek prerano za rezove jer je inflacija i dalje visoka.

Uskoro se očekuje i prvo smanjenje kamatnih stopa u eurozoni. Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde kazala je prošle sedmice da je najgore što se inflacije tiče vjerovatno prošlo i da će kamatne stope biti smanjene ako inflacija padne na nivo od 2 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.