BERZOVNI INDEKSI

Wall Street porastao šesti dan zaredom

I na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer porasle

Dow Jones ojačao je 0,43 posto, na rekordnih 37.248 bodova. Platforma X

H. J. I.

15.12.2023

Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi porasli šesti dan zaredom, pri čemu je Dow Jones dosegao novi rekordni nivo, jer ulagači očekuju da će iduće godine američka centralna banka smanjiti kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,43 posto, na rekordnih 37.248 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,26 posto, na 4.719 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 14.761 bod.

Smanjenje kamatnih stopa

Na najvećoj svjetskoj berzi i dalje vlada dobro raspoloženje jer nakon poruka čelnika Feda sa sjednice u srijedu ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Feda ostavili su u srijedu kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, s obzirom da inflacijski pritisci postupno popuštaju.

Predsjednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) kazao je na konferenciji za medije da centralna banka najvjerovatnije više neće povećavati kamate i da je sada fokusirana na to „da ne pogriješi zadržavanjem kamata previsokima predugo vrijeme”.

Nakon poruka čelnika Feda, na tržištu se procjenjuje da postoji 90 posto izgleda da će centralna banka, nakon više od godinu i pol dana zaoštravanja monetarne politike, u maju početi smanjivati kamate.

Uz to, čini se da će, unatoč oštrom povećanju kamata, američka ekonomija izbjeći recesiju. Na to ukazuje i jučer objavljeni podatak o neočekivanom rastu prometa u trgovini na malo u novembru.

I na većini evropskih berzi jučer cijene dionica rasle

Osim Dow Jonesa, i ostali su indeksi jučer dosegli nove najviše nivoe u ovoj godini.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer porasle, nakon što su na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Evropske centralne banke odlučili zadržati kamatne stope nepromijenjene.

Analitičari procjenjuju da je ECB, kao i Fed, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da iduće godine slijedi smanjenje kamata.

Londonski FTSE indeks ojačao je jučer 1,33 posto, na 7.648 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 7.575 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,08 posto, na 16.752 boda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.