POLITIKA

Novi ministar unutrašnjih poslova: Islam ne pripada Njemačkoj

Index.hr

16.3.2018

Novi njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Sihofer (Kršćansko-socijalna unija, CSU) izjavio je, u razgovoru za dnevnik "Bild" od petka, kako islam nije dio njemačkog društva, čime je izazvao brojne reakcije njemačke političke javnosti.

- Ne, islam ne pripada Njemačkoj. Ovo je zemlja prožeta kršćanstvom, a to znači slobodne nedjelje i crkveni praznici i rituali poput Uskrsa, Duhova i Božića - rekao je Sihofer, koji je do početka ove sedmice obnašao funkciju predsjednika bavarske pokrajinske vlade.

On je nadalje objasnio kako su muslimani koji žive u Njemačkoj dio ove zemlje, i to se "samo po sebi podrazumijeva".

-To, međutim, ne znači da mi iz pogrešnog obzira moramo odbaciti neke tradicije i običaje koji su tipični za našu zemlju - rekao je Sihofer, čije ministarstvo je dobilo i novi resor koji se naziva "domovina".


Rečenica "Islam je dio Njemačke" potječe od bivšeg demokršćanskog predsjednika Njemačke Kristijana Vulfa (Christian Wulf), a nakon toga ju je u nekoliko navrata ponovila i njemačka kancelarka Angela Merkel. Sihofer se tako ovom izjavom prvog dana na novoj dužnosti suprotstavlja stajalištu kancelarke i predsjednici vlade Angeli Merkel.

CSU na čelu sa Sihoferom je bio i jedan od najžešćih kritičara liberalne izbjegličke politike Angele Merkel.

Potpredsjednica Bundestaga i članica čelništva stranke Zeleni Klaudija Rot (Claudia Roth) oštro je kritizirala Sihoferov istup u "Bildu".

 - To jasan signal izolacije muslimana. Ko prvog dana na funkciji ministra unutrašnjih poslova, u vrijeme kada se napadaju džamije, a čelnicima muslimanskih udruga šalju prijetnje smrću, ne izražava solidarnost s muslimanima, nego govori o tomu da islam ne pripada Njemačkoj, djeluje potpuno neodgovorno - rekla je Rot.


Ekstremno desna stranka Alternativa za Njemačku je pozdravila mišljenje novog ministra unutrašnjih poslova, ali ga je istodobno optužila za "krađu političkih ideja".

- Rečenica 'Islam nije dio Njemačke' je doslovno uzeta iz našeg programa - rekao je političar AfD-a Andre Pogenburg.

On je Sihofera optužio da ove ideje jasno iznosi u javnost samo zbog izbora u Bavarskoj, koji se održavaju na jesen.

CSU je, nakon slabog rezultata na parlamentarnim izborima u septembru u Bavarskoj i odlasku velikog broja dotadašnjih demokršćanskih birača AfD-u, najavio okretanje biračima "desno od centra".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.