NJEMAČKA Prema međunarodnom nalogu za hapšenje

Uhapšen bivši katalonski predsjednik Karles Pudždemon

Agencije
25.03.2018 12:53

Bivši predsjednik španske pokrajine Katalonije Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) pritvoren je danas na teritoriju Njemačke prema međunarodnom nalogu za hapšenje koji su izdale španske vlasti.

Suočen s prijetnjom hapšenja po međunarodnom nalogu izdatom u Španiji, Pudždemon je jučer napustio Finsku i otputovao za Belgiju. 

On je Finsku napustio u petak, pošto je Madrid izdao međunarodni nalog za hapšenje, i krenuo za Belgiju, gdje planira sarađivati s tamošnjim vlastima u vezi sa španskim zahtjevom za ekstradiciju, izjavio je finski poslanik Miko Kerne (Mikko), koji je bio domaćin Pudždemonu tokom njegovog dvodnevnog boravka u Finskoj.

Finska policija je ranije saopćila da je primila nalog za hapšenje i da će započeti normalnu ekstradicionu proceduru čim locira Pudždemona, za kojeg se tada vjerovalo da se nalazi u Finskoj.

U intervjuu za katalonski radio Pudždemonov advokat Žaume Alonso-Kueviljas izjavio je da će se njegov klijent predati finskoj policiji.

Da je Pudždemon bio uhapšen u Finskoj, započeo bi proces izručenja Španiji. Finske vlasti su saopćile da nisu znale gdje se Pudždemon nalazio u trenutku kada su primile nalog za hapšenje. 

U Španiji mu prijeti i do 25 godina zatvora za pobunu i poticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.

NA VRH