SASTANAK

Prva posjeta Pompea bit će Briselu: Raspravljat će se i o situaciji u BiH

Pompeo: Jučer potvrđen u Senatu SAD

S. N.

27.4.2018

Majk Pompeo (Mike), novi državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, svoju prvu posjetu inostranstvu obavit će već danas.

Kako je saopćio Stejt department, on će prisustvovati današnjem sastanku Sjevoernoatlantskog vijeća (NAC), Na tom skupu razgovarat će se i o julskom samitu NATO-a, gdje će prisustvovati šefovi država ili vlada 29 ćlanica ovog vojnog saveza.

Pompeo je jučer potvrđen u Senatu SAD.

Osim rasprave o samitu NATO, Pompeo će učestvovati i u raspravi o situaciji u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Gruziji.

Zvanično Sarajevo nada se da će aktivirati Akcijski plan za članstvo (MAP), dok u Skoplju očekuju poziv za ulazak u NATO pakt. Tbilisi, pak, nastoji osigurati što čvršće veze s Alijansom, pritisnut, kako bi se odbranio od ruske agresije.

Iz NATO-a je saopćeno da ova organizacija čvrsto zastupa "politiku otvorenih vrata prema zapadnom Balkanu". No, malo je vjerovatno da bi BiH danas mogla dobiti aktivaciju MAP-a. Ne samo zato što nije ispunila uslove za to, u prvom redu registracija na državu BiH svih perspektivnih vojnih objekata, već mnogo više što su Saveznici podijeljeni.

Osim učešća na sastanku NATO-a, Pompeo će posjetiti Rijad, Jeruzalem, te Aman.

- Državni sekretar putovat će na Bliski Istok kako bi se sastao s zvaničnicima Saudijske Arabije, Izraela i Jordana i s njima razgovarao o kritičkim bilateralnim i regionalnim problemima - šturo je saopćeno iz Stejt departmenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.