NAPETOST RASTE

Izrael optužio Iran da pretvara Siriju u svoju vojnu bazu

Agencije

27.4.2018

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim narodima Dane Danon (Danny) optužio je Iran da pokušava pretvoriti Siriju u "najveću vojnu bazu na svijetu", destabilizirati regiju, prijetiti Izraelu i "terorizirati cijeli slobodni svijet". 

Danon je u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da povjerljiva informacija koju objavljuje pokazuje da je 82.000 boraca, od toga 60.000 Sirijaca, 9.000 članova libanskog Hezbolaha, 3.000 članova iranske Revolucionarne garde, kao i, kako je naveo, "10.000 članova nasilnih šiitskih milicija regrutiranih širom Bliskog istoka, uključujući Irak, Afganistan i Pakistan", trenutno pod iranskom kontrolom u Siriji.

Te brojke nisu mogle biti nezavisno potvrđene, ali je Danon kazao da Iranci "govore o 100.000 vojnika pod svojom kontrolom u Siriji“.

Uz to, Iran investira "stotine miliona dolara" u zemljište i fabrike u Siriji.

Izraelski vojni stručnjak krajem oktobra prošle godine kazao je da je Sirija odnedavno postala arena za razmjenu političkih i vojnih poruka između Izraela i Irana, s tim da iranska strana ne želi da dođe do eskalacije sigurnosne situacije u ovoj fazi, jer bi to moglo dovesti do sveopćeg rata.

Ron Ben-Yishai je za izraelski dnevni list "Yedioth Ahronoth" kazao da se od Izraela traži da pripazi kako stvari ne bi krenule u pravcu regionalnog rata, uz uvjet da se odgovori Iranu, Siriji i Hezbolahu, s tim da se stvari ne razvijaju u pravcu sukoba.

Kaže da Iranci trenutnim ponašanjem prema Tel Avivu nastoje ostvariti niz ciljeva, od čega je najznačajnije to da međunarodne i regionalne strane legitimiziraju iransko prisustvo i vojne aktivnosti u Siriji, osim toga da se spriječe daljnji napadi izraelske avijacije u Siriji i Libanu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.