RUSKA PROIZVODNJA

Putin na inauguraciju došao u novoj predsjedničkoj limuzini

Telegraf.rs

7.5.2018

Vladimir Putin danas je na svečanoj ceremoniji položio zakletvu, nakon što je u martu ponovo izabran za predsjednika. Na svečanost se dovezao u novoj predsjedničkoj limuzini, koja je prozivedena u Rusiji i upravo je imala svoju premijeru.

Automobili ove generacije su razvijeni u programu "Kortež" i sada zamjenjuju njemačke automobile koje su ranije koristili predsjednici Rusije.

Rusija nije koristila domaće automobile za prijevoz ruskih zvaničnika još od sovjetskih vremena. Zbog toga je projekt "Kortež" stvar prestiža i demonstrira tehnološke i industrijske mogućnosti Rusije. 

Samo nekoliko nacija koriste automobile domaće proizvodnje za prijevoz svojih zvaničnika. 

Prvi strani model koji je korišten za prijevoz predsjednika Rusije bio je Mercedes S klase, W140 varijanta, koji je kupljen u vrijeme Borisa Jeljcina. Zamijenjen je modelom W220, a kasnije i modelom W221.

Predsjednička limuzina mora biti otporna na metke, da ima specijalne gume i niz komunikacione opreme. 

Predsjednici Jeljcin i Medvedev koristili su limuzine S klase Mercedes Benz, dok je Putin više preferirao limuzine Mercedes Benz Gard.

Predsjednički automobil obično prati policija na motorima i serija vozila, kao podrška.

Novi automobil ruskog predsjednika nastao je kao zajednički projekat nekoliko najvećih ruskih proizvođača automobila i kamiona.

Još nije potvrđeno hoće li blindirani super auto pokretati turbobenzinski V12 motor sa 850 konjskih snaga. Navodno će snagu na pogon prenositi 9-stepeni automatksi mjenjač. 

U razvoju ruskog stroja doprinos su dali inžinjeri Porschea.

Prema nezvaničnim informacijama u razvoju ovog vozila učestvovao je i sam Putin. 

Mašinerija na četiri točka opremljena je savremenom opremom i zaštitom za slučaj napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.