Njegovi roditelji su porijeklom Jevreji iz Litvanije

Šta se krije iza misteriozne selidbe Romana Abramoviča, najpoznatijeg ruskog tajkuna, u Izrael

Blic.rs
29.05.2018 15:50

Foto: Agencije

Nova adresa ruskog tajkuna Romana Abramoviča je Tel Aviv. Vlasnik fudbalskog kluba Čelzi uzeo je državljanstvo te zemlje u ponedjeljak, nakon problema s produžetkom vize u Velikoj Britaniji.

Ruski tajkun je pravo ostvario zahvaljujući roditeljima koji su porijeklom Jevreji iz Litvanije.

Abramovič je podnio zahtjev na osnovu zakona o povratku koji je na snazi od 1950. godine, a koji svakom Jevreju, gdje god da se nalazi, daje pravo da dođe u Izrael kao "oleh" (Jevrej koji emigrira u Izrael) i postane izraelski građanin. U zakonu pojam "Jevrej" odnosi se na osobu kojoj je majka Jevrejka, koja je promijenila vjeru i prešla u judaizam i nije pripadnik druge religije. Od 1970. godine pravo na imigraciju prema ovom zakonu prošireno je i na unuke Jevreja, supružnika djeteta Jevreja i supružnika unuka Jevreja.

Osim toga što ima jevrejske korijene, poznato je da Abramovič održava bliske kontakte sa tom zajednicom i da im često finansijski pomaže. Zbog velikodušnih donacija u iznosu od 500 miliona dolara u posljednjih 20 godina za potrebe Jevreja u Izraelu i Rusiji, dobio je specijalnu nagradu Federacije jevrejskih zajednica Rusije. Dio tih donacija su i 60 miliona eura koje je poklonio medicinskom centru Šeba u Izraelu i 30 miliona eura za neonatologiju u Tel Avivu.

Inače, Abramovič je rođen u ruskom gradu Saratovu, a od svoje osme godine živio je sa stricem. Majka mu je umrla tokom pokušaja ilegalnog abortusa kad je imao 1,5 godina, dok mu je otac poginuo na građevini.

Izraelski mediji već pišu da je ruski tajkun kupio vilu u Tel Avivu u kojoj će živjeti, mada se nagađa i da bi njegova nova adresa mogla biti hotel u predgrađu Tel Aviva, nedaleko od mediteranske obale, koji je kupio 2015. godine.

"Varsano Hotel" Abramovič je kupio od holivudske glumice Gal Gadot po cijeni od 17 miliona eura. Kako su mediji tada pisali, hotel je kupljen sa namjerom da ga transformira u svoj dom kada boravi u Izraelu.

Ovi navodi nisu potvrđeni, ali činjenica je da se ruski oligrah ozbiljno priprema za preseljenje. Kako navodi ruski portal "Vesty", Abramovič je u Izrael stigao svojim privatnim džetom Boeing 767, a tokom tri sata, koliko se zadržao u Tel Avivu, osim državljanstva, otvorio je bankovni račun i zdravstveno osiguranje.

Od trenutka kada je uzeo izraelsko državljanstvo, Abramovič je postao najbogatiji čovjek u toj zemlji. Prema "Forbsu", njegovo bogatstvo iznosi 11,4 milijarde dolara, a zanimljivo je da, ukoliko se zaista preseli u Izrael, mogao bi još da profitira. Od 2008. godine, u Izraelu je na snazi zakon koji svim novim izraelskim državljanima omogućava oslobađanje od poreza na deset godina na sve prihode stečene u inostranstvu.

Uzimanjem izraelskog državljanstva, Abramovič ne mora da se odrekne svog matičnog pasoša (ruskog) već će moći da zadrži dvojno državljanstvo. Također, sa izraelskim pasošom moći će bez vize da uđe u Veliku Britaniju na kraći vremenski period, s tim što bi mu za rad na otoku bila potrebna posebna viza.

Nije poznato da li će dio svog poslovnog carstva preseliti u Izrael ili ne, kao ni da li će neko od njegov sedmero djece poći sa ocem da živi u Izraelu.

Za sada najveći dio njegove poslovne imperije vezan je za Rusiju gdje je vlasnik nekoliko giganta u metalskoj industriji i Veliku Britaniju, gdje je vlasnik fudbalskog kluba Čelzi.

Abramoviču je britanska viza istekla u aprilu, u trenutku kada nije bio na otoku. Mediji prenose da ruski tajkun otad nije pokušavao da uđe u Veliku Britaniju. Njegova nova prijava trebalo bi da bude aplicirana iz inozemstva, vjerovatno iz Rusije, što znači da će on biti podvrgnut nešto rigoroznijim kriterijima nego ako se prijavljuje iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlada u Dauning Stritu potvrdila je da je promijenila vize prvog nivoa, za koje se vjeruje da posjeduje ruski oligarh, koja omogućavaju boravak od 40 mjeseci svima koji u britansku ekonomiju investiraju više od dva miliona funti.

Ovaj potez vlasti u Londonu tumači se kao odgovor na trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solzberiju 4. marta, posebno jer su aplikacije za prvoklasne vize, za koje se smatra da ih imaju oko 700 bogatih Rusa, odbijene za njih 84 posto. Ruski zvaničnici tvrde da London koristi izdavanje ili uskraćivanje viza kao oružje u rastućem političkom sukobu dvije strane.

NA VRH