Veliki protesti građana u Makedoniji: Policija čuva Sobranje, blokirane ulice

B92
13.06.2018 23:16

Ispred Sobranja u Skoplju je održan protest udruženja protiv dogovora o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija, što je saopćio premijer Zoran Zaev.

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. Oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile policijske snage, javila je agencija MIA, a prenosi B92.

Predsjedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savjet - Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak, prenosi MIA.

On je naglasio da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov kazao je ranije danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras (Tsipras) i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u historiji.

Građani, a ne predsjednik Djorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju poslije odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike.

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsjednik Ivanov nije uspio da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Sjeverna Makedonija.

NA VRH