GLOBUS

Merkel odgovorila Trampu: "Statistike kriminaliteta u Njemačkoj govore same za sebe"

Index.hr

19.6.2018

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je tvrdnje predsjednika SAD-a Donalda Trampa (Trump) da je u Njemačkoj došlo do naglog rasta kaznenih djela zbog dolaska migranata podsjetivši na statistike koje pokazuju da je kriminal u njenoj zemlji zapravo u padu. 

- Moj odgovor je da je ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno predstavilo statistike kriminaliteta i da one govore same za sebe - rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) na upit o najnovijem nizu Trampovih tweetova, prenosi Index.hr.

"Vidimo blago pozitivan razvoj. Uvijek moramo činiti više u borbi protiv kriminala. No to su vrlo ohrabrujuće brojke", dodala je.

Tramp optužio migrante u Europi za rast kriminala

Statistike objavljene prošlog mjeseca pokazale su da je kriminal u Njemačkoj 2017. pao za 9,6 posto.

Istraživanje koju je naručila vlada u januaru je pokazalo da je broj nasilnih zločina 2015. i 2016. porastao za oko 10 posto, te da su za takav porast u 90 posto slučajeva bili odgovorni mladi muškarci tražitelji azila.

Tramp je u ponedjeljak optužio migrante u Evropi za rast kriminala u Njemačkoj te nasilnu promjenu kulture, dodavši da ono što se događa s imigracijom u Evropi predstavlja sličnu prijetnju i u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Njemački narod se okreće protiv svog vodstva, a migracija je uzdrmala već krhku berlinsku koaliciju. Kriminal je u Njemačkoj snažno porastao. Velika pogreška je što se u cijeloj Evropi dopustio ulazak milionima ljudi koji snažno i nasilno mijenjaju njihovu kulturu!" napisao je Tramp u tweetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.