GLOBUS

EU zatražio od Londona da se konačno izjasni oko Bregzita

Index.hr

29.6.2018

Evropska unija uputila je danas posljednje upozorenje britanskoj premijerki Terezi Mej (Theresa May) da o Bregzitu (Brexit) stavi karte na stol, ponudi načine da se prevladaju "goleme" razlike i spriječi da Velika Britanija izađe iz EU bez sporazuma. 

Drugog dana samita u Briselu koji se više fokusirao na migracije nego na Bregzit, čelnici preostalih 27 članica EU-a bili su jedinstveni u pojačavanju pritiska na britansku premijerku da prevlada podjele u vladi i pokrene zastale pregovore, prenosi Index.hr. 

Mej, koja je samit napustila nakon prvog dana, oklijeva iznijeti detaljan plan Bregzita zbog podjela u njenoj konzervativnoj stranci oko uvjeta najvećeg vanjskopolitičkog zaokreta Britanije u gotovo pola stoljeća. 

No obećala je raspraviti sporazum sa svojim glavnim ministrima na sastanku iduće sedmice te nakon toga predstaviti dokument, odnosno bijelu knjigu, o vladinim ciljevima za buduće partnerstvo s Unijom.

Kako je do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a ostalo samo devet mjeseci, za predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska i glavnog pregovarača Majkla Berinera (Micaehel Barnier) to je krajnje vrijeme za takav dokument. "Ovo je posljednji poziv da se stave karte na stol", rekao je Tusk novinarima pridruživši se sve većem broju poziva Britaniji da brzo djeluje kako bi do oktobra osigurala sporazum.

Barnier je ponovio upozorenje da su rokovi kratki. "Sada čekamo bijelu knjigu Ujedinjenog Kraljevstva i nadam se da će sadržavati ostvarive i realne prijedloge. 

No podsjetit ću još jednom da je vremena vrlo malo", rekao je. U bijeloj knjizi bi trebala biti iznesena britanska vizija budućih odnosa s EU-om. Pregovore o Brexitu blokira izostanak prijedloga kako izbjeći tvrdu granicu između Sjeverne Irske i članice EU-a, Republike Irske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.