SPOR S OPOZICIJOM

Merkel: Pitanje migracija nije ugrozilo stabilnost vlade Njemačke

Fena

4.7.2018

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da spor s političkim saveznicima u vezi s imigracionom politikom nije ugrozio stabilnost koalicione vlade.

- Ne mogu obećati da neće biti novih sporova o drugim pitanjima, pošto je to uobičajeno kada se u vladi nalaze tri stranke - rekla je ona za televiziju ARD, odgovarajući na pitanje hoće li njena koalicija izdržati puni četverogodišnji mandat.

Merkel i ministar unutrašnjih poslova Horst Zihofer (Seehofer) (Kršćansko-socijalna unija) su nakon nekoliko sedmica pronašli kompromis o izbjegličkoj politici i zaobišli dublju krizu vlade.

Dogovoreno je da se na granici s Austrijom grade "tranzitni centri", odakle bi se tražioci azila vraćali u zemlje gdje su prethodno registrirani ako te zemlje to uopće prihvate.

Merkel je u srijedu u Bundestagu ponovo branila dogovor o postupku prema izbjeglicama i tražiteljima azila postignut na samitu Evropske unije prošle sedmice te unutar njemačke Unije CDU/CSU u ponedjeljak i najavila je novi useljenički zakon.

- U sve segmente migracije mora se uvesti red, kako bi građani dobili dojam da su pravo i red ponovo na snazi - navela je Merkel tokom rasprave o budžetu, koja se, zbog aktuelnosti situacije, pretvorila u raspravu o migracijama.

Istaknula je kako bi se dogovor u vezi s migracijama mogao pretvoriti u "sudbonosno pitanje" za Evropu.

- Na samitu EU zaključeno je da pitanje migracija nije pitanje pojedinih članica, nego zadatak koji se tiče svih nas - poručila je kancelarka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.