SVIJET

Tramp: Na britanskim građanima je hoće li podržati premijerku Mej

Tramp i Mej

Fena

10.7.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) priznao je u utorak da njegov predstojeći susret s britanskom premijerkom Terezom Mej (Theresa May) u Londonu dolazi u vrijeme "previranja" u njenoj zemlji i izjavio je da je na britanskim građanima da odluče hoće li Mej ostati na vlasti. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje prije odlaska u Evropu hoće li Mej ostati na vlasti, Tramp je kazao da je to "do naroda". 

- Ja lično s njom imam veoma dobre odnose, mi nemamo nikakvih nesuglasica - ustvrdio je američki predsjednik.

Mej se suočava s političkom krizom u Londonu nakon što su ministar za Brexit Dejvid Dejvis (David Davis) i šef diplomatije Boris Džonson (Johnson) podnijeli ostavke zbog njenih prijedloga vezanih za način izlaska iz Evropske unije.  

Tramp, koji nije razgovarao s Mej od ostavki dvojice njenih ministara, opisao je Džonsona kao "ličnog prijatelja" i kazao je kako je moguće da razgovara s njim tokom posjete Britaniji.

- On je veoma, veoma ljubazan prema meni i uvijek mi je izražavao podršku. Možda razgovaram s njim kada stignem tamo. Dopada mi se Boris Džonson. Uvijek mi se dopadao - izjavio je Tramp dok je napuštao Bijelu kuću.  

Džonson, za brojne britanske birače sinonim Brexita, navodi u svom pismu ostavke Mej da je ona predložila "polubrexit". Njegov eventualni susret s američkim predsjednikom tokom posjete Britaniji mnogi bi smatrali uvredom za Mej.

- Brexit bi trebao predstavljati priliku i nadu. Taj san umire ugušen bespotrebnim sumnjama u vlastite snage - navodi Džonson u pismu upućenom premijerki Mej.  

Trampova pobjeda na predsjedničkim izborima 2016. godine šokirala je britanske diplomate u Vašingtonu, a odnosi između Mej i Trampa s vremena na vrijeme su bili zategnuti. Očekuje se da će demonstranti koji se protive Trampovoj politici izaći na ulice Londona tokom njegove posjete Britaniji.

Trampova sedmicu duga evropska turneja uključuje sastanke u Briselu s NATO partnerima, koje je optužio da ne plaćaju dovoljno u vojni budžet Alijanse, te samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u finskoj prijestonici Helsinkiju. 

U međuvremenu, on će boraviti u Britaniji na svečanoj večeri u četvrtak, čiji će domaćin biti premijerka Mej, dok je radni dio posjete planiran za petak.

- Imam na dnevnom redu NATO, Britaniju, koja je donekle u previranju, i imam Putina. Iskreno govoreći, Putin bi mi mogao biti najlakša stavka od svih. Ko bi to pomislio - izjavio je američki predsjednik o svojoj predstojećoj evropskoj turneji, prenosi Reuthers.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.