PREDSJEDNIK EK

Žan-Klod Junker poručio: Bez rješenja statusa Kosova, Srbija neće ući u EU

S. N.

26.7.2018

Evropska unija neće dopustiti "uvoz" bilo kakvih bilateralnih problema koje bi neka od novih članica mogla sa sobom donijeti - poručio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker).

Odgovarajući na pitanje evropskog poslanika o sukobu Hrvatske i Slovenije u vezi s razgraničenjem u Piranskom zaljevu i hoće li to naštetiti putu zapadnobalkanskih država prema EU, predsjednik Evropske komisije naglasio je da je cijeli njegov tim uvjeren da su "zemlje u regionu međusobno ovisne i da mogu napredovati brže prema ulasku u EU ako pomažu jedna drugoj".

Osvrćući se na spor Hrvatske i Slovenije, on je istakao da je Evropska komisija spremna pomoći da se on riješi te dodao da zvanična Ljubljana ima pravo ići tužbom pred Evropski sud pravde.

Odgovarajući dalje, on je naveo da se problem Srbije i Kosova mora riješiti što prije, sveobuhvatnim obavezujućim dogovorom i da bez toga Srbija neće moći u EU.

- Primarna i najpoželjnija ruta za rješenje je otvoreni dijalog u duhu dobrosusjedskih odnosa i rješavanje problema bilateralno i bez odlaganja, kako bi ambicije zapadnog Balkana mogle biti ispunjene - napisao je Junker.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.