GLOBUS

Brexit na dnevnom redu samita čelnika EU u Salzburgu

Fena

28.7.2018

Čelnici Evropske unije raspravljat će o Brexitu kada se sastanu u austrijskom gradu Salzburgu 20. septembra, saopćio je ured britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) nakon rasprava s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

- Samit će se, također, baviti ilegalnom imigracijom, a premijerka je potvrdila da će po tom pitanju Britanija nastaviti blisko sarađivati s EU i nakon Brexita - navodi ured Mej u saopćenju. 

Britanija tek treba dogovoriti dugoročne odredbe o trgovinskim odnosima s Evropskom unijom ili finalizirati prijelazni sporazum koji bi trebao stupiti na snagu kada napusti blok 29. marta naredne godine.

Pregovarač EU za Brexit Majkl Barnije (Michel Barnier) u četvrtak je odbacio ključne elemente novih britanskih trgovinskih prijedloga, čak i pored toga što je njegov novi britanski kolega Dominik Rab (Dominic Raab) izrazio odlučnost u postizanje sporazuma do oktobra.

Kurz, čija zemlja drži rotirajuću poziciju predsjedavajućeg EU, u petak je primio Mej u Salzburgu radi razgovora i izjavio je da je bitno za obje strane da izbjegnu "tvrdi" ili neprimjereni Brexit.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.