SVIJET

Napadnut konvoj američke ambasadorice u Bangladešu

Arhiv

Srna

5.8.2018

Naoružane osobe napale su konvoj vozila u kojem je bila američka ambasadorica u Bangladešu Marsija Berniket (Marcia Bernicat), izjavili su danas zvaničnici. 

Prema riječima zvaničnika, Berniket i njen tim nisu povrijeđeni, ali su dva automobila oštećena. 

Berniket je osudila nasilje u Daki i drugim gradovima Bangladeša.

Ništa ne može opravdati brutalne napade i nasilje protiv više hiljada mladih koji na miran način koriste svoje demokratsko pravo na protest - istakla je Berniket. 

Napad se desio u vrijeme kada više hiljada studenata i djece školskog uzrasta nastavlja protestirati, zahtijevajući veću sigurnost na putevima.

Policija je upotrebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante. Najmanje 50 demonstranata je povrijeđeno u uličnom nasilju. 

Lokalni mediji navode da su politički aktivisti iz vladajuće partije napali studente.

Daka je, uglavnom, odsječena od ostatka Bangladeša pošto autobusi ne saobraćaju u ostale dijelove zemlje.  

Vlasnici i radnici autobuskih kompanija saopćili su da neće pokretati vozila, sve dok ne osjete da je sigurno nakon što je više desetina autobusa uništeno ili zapaljeno u Daki i drugim gradovima.

Demonstracije su počele prije sedam dana, nakon što su dvojica studenta poginula u odvojenim nesrećama. Vozači dva autobusa su prebrzo vozila kako bi prikupili što više putnika što je veoma česta pojava u tom gradu. 

Demonstranti traže veću sigurnost na putevima u Bangladešu, gdje godišnje pogine najmanje 12.000 ljudi u saobraćajnim nesrećama, čiji su najčešći uzrok slabo održavanje vozila, neoprezna vožnja i nedostatak saobraćajne policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.