ORUŽANE SNAGE Najavio osinvanje "Američkih svemirskih snaga"

Tramp jača vojsku: "Imat ćemo najsmrtonosniju tehnologiju ikad razvijenu"

Index.hr
14.08.2018 07:40

Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) potpisao je u ponedjeljak zakon o godišnjoj odbrambenoj potrošnji vrijedan 716 milijarda dolara, koji predviđa modernizaciju i jačanje američkih oružanih snaga. 

Tramp je zakon potpisao na svečanosti u američkoj vojnoj bazi Fort Drum, 400 kilometara sjeverozapadno od Njujorku, u prisutnosti više hiljada američkih vojnika, prenosi Index.hr.

- Ovaj je zakon najvažnije ulaganje u našu vojsku, u naše borce, u modernoj historiji - rekao je Tramp i nastavio:

"Zahvaljujući njemu zamijenit ćemo zastarjele tenkove, avione i brodove najsavremenijom i najsmrtonosnijom tehnologijom ikad razvijenom. Nadamo se da ćemo biti toliko snažni da to oružje nikada nećemo morati upotrijebiti, ali ako ga ipak budemo morali upotrijebiti, niko neće imati nikakvih izgleda".

Tramp je govorio i o "američkoj dominaciji u svemiru" te izjavio da je svemir postao "domena za ratovanje, poput zraka, kopna i mora". Najavio je plan za "osnivanje šestog ogranka američke vojske nazvanog američke svemirske snage".

Novi zakon omogućuje nabavu 77 novih najsavremenijih aviona F-35, novi nosač aviona i druga borbena plovila, kao i modernizaciju nuklearnog arsenala, objavila je Bijela kuća.

Također predviđa povišicu za zaposlene u oružanim snagama u iznosu od 2,6 posto, što je najveće povećanje plaće u posljednjih devet godina. Zakon pokriva potrošnju za fiskalnu godinu 2019. koja počinje 1. oktobra.

NA VRH