PRESUDE

Pol Manafort proglašen krivim za poreznu i bankarsku prevaru

Optužbe se odnose na period prije nego što je radio za Trampovu kampanju

AFP

Kurir.rs

22.8.2018

Bivši šef izborne kampanje predsjednika Donalda Trampa (Tramp) Pol Manafort (Paul) proglašen je u utorak krivim po osam tačaka optužnice za poreznu i bankarsku prevaru i neprijavljivanje bankarskih računa u inozemstvu, dok porota nije uspjela postići konsenzus o ostalih 10 tačaka optužnice.

Porota je, poslije četverodnevnog vijećanja, proglasila Manaforta krivim za dvije od devet optužbi za bankarsku prevaru, svih pet optužbi za poreznu prevaru i jednu od četiri optužbe za neprijavljivanje računa u inozemstvu.

Sudija T.S. Elis (Ellis) proglasio je da suđenje nije validno za 10 tačaka optužnice, u pogledu kojih porota nije mogla da postigne konsenzus, prenosi Glas Amerike.

Suđenje Manafortu, dugogodišnjem republikanskom operativcu, prvo je koje je održano u okviru istrage ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine, koju vodi specijalni tužilac Robert Miler (Mueller).

Optužbe protiv Manaforta uglavnom se, međutim, odnose na period prije nego što je radio za Trampovu kampanju.

Tužioci su optužili Manaforta da je od američke porezne službe sakrio 16 miliona dolara koje je zaradio kao politički savjetnik proruskih političara u Ukrajini, a zatim da je lagao banke da bi osigurao kredit od 20 miliona dolara, nakon što mu je presušio izvor prihoda iz Ukrajine.

Manafort je radio pet mjeseci za Trampovu predizbornu kampanju, tokom ključnog perioda u trci za predsjednika SAD.

Predsjednik Donald Tramp se nakon presude pokušao distancirati od Manaforta, rekavši da sve to nema veze s njim.

- Osjećam se veoma loše zbog Pola Manaforta, ali ja u to nisam umiješan - kazao je Tramp te dodao da se nastavlja "lov na vještice".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.