GVADALAHARA

Meksički grad više neće kažnjavati seksualne odnose i egzibicionizam u javnosti

Nadaju se da će se novim propisima policija više usredotočiti na ozbiljnije prekršaje

AFP

Avaz.ba

24.8.2018

Meksički grad Gvadalahara namjerava izmijeniti zakon te dopustiti seksualne odnose i egzibicionizam u javnosti.

Ova odluka ima namjeru spriječiti policiju ovog grada od 1,5 miliona stanovnika da iznuđuje novac od zaljubljenih parova koji se žele prepustiti strastima, objasnili su gradski vijećnici.

U službenom objašnjenju stoji: ''Seksualni odnosi ili činovi egzibicionizma na javnim mjestima, vozilima ili na privatnim lokacijama izloženim pogledima sada će se smatrati tek blažim prekršajima ukoliko niko nije uložio pritužbu ili pozvao policiju da intervenira.''

Gvadalupe Morfin Otero (Guadalupe), političarka koja je predložila ovakvu izmjenu zakona, javnosti je podastrla rezultate istraživanja provedenog među studentima u kojemu njih čak 90 posto tvrdi da su bili izloženi iznudi policajaca koji su ih optužili za nemoral na javnom mjestu.

Zakonodavci se nadaju da će se zahvaljujući novim propisima policija više usredotočiti na ozbiljnije prekršaje i pravi kriminal.

Međutim, u gradu koji se smatra jednim od najkonzervativnijih u Meksiku, ovakvoj su se odluci usprotivile stranke Partido Acción Nacional i Partido Revolucionario Institucional koji kažu da se korupcija mora iskorijeniti akcijama usmjerenim direktno na policiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.